ZuidWestHoek College korte tijd ontruimd om ‘vreemde lucht’

Brandweerwagens stonden vrijdagmorgen paraat bij het ontruimde ZuidWestHoek College. (Tekst: Han Verbeem, Foto: ZuidWestHoek College)

OSSENDRECHT – Het ZuidWestHoek College in Ossendrecht is vrijdagochtend tussen half tien en tien uur korte tijd ontruimd geweest nadat een aantal mensen een vreemde lucht hadden waargenomen in de school. Uiteindelijk bleek het niet om een gaslek te gaan, zoals gevreesd werd; mogelijk dat een overwaaiende industrielucht vanuit Antwerpen de oorzaak was. Maar evengoed kan het zijn dat "mensen iets hebben waargenomen dat er niet is", aldus schooldirecteur Piet Anthonissen. "Als één iemand zegt dat hij gas ruikt, dan ruiken anderen dat ineens ook. Zo werkt nu eenmaal de psyche van de menselijke geest." Vervolgens is het veiligheidsprotocol in werking getreden en is tot ontruiming overgegaan. "Veiligheid vóór alles."

Volgens de directie hebben de veiligheidsdiensten een gedegen onderzoek uitgevoerd en bleek al snel dat er niets aan de hand was. De ontruiming van de school, waar op dat moment zo'n 500 leerlingen en 45 medewerkers aanwezig waren, verliep volgens Anthonissen "volgens het boekje". De lessen zijn voor de vrijdag wel afgelast: "Iedereen is inmiddels al naar huis", aldus de directeur.

Naar huis gestuurd

Na de melding van de vermoedelijke gaslucht zijn door de school de hulpverlenende instanties ingeschakeld. Zij zijn de school ingegaan voor nader onderzoek. "Direct zijn de leerlingen en medewerkers van het ZuidWestHoek College naar huis gestuurd. Dit in verband met mogelijke risico’s, evenals omdat er geen zicht was op de voortgang van het proces en de school mogelijk een langere periode niet toegankelijk was."

Veilig en rustig

De ontruiming van de school verliep volgens de schooldirectie 'veilig en rustig'. Wel zijn er volgens Anthonissen "enkele kleine punten die nog verbeterd kunnen worden en die we meenemen in het draaiboek." Het is volges de directeur de eerste keer dat op zijn school een dergelijke ontruiming heeft plaatsgevonden. De ouders van de leerlingen zijn geïnformeerd over de ontruiming en voor de leerlingen is het weekeind door alle commotie nu vroeg begonnen. "Aanstaande maandag zijn alle leerlingen en medewerkers weer van harte welkom."