Woensdrecht groenste gemeente van West-Brabant

Foto: Pixabay / Pixel2013

HOOGERHEIDE – Woensdrecht is de meest groene gemeente van West-Brabant, als het gaat om plantsoenen en groenvoorzieningen binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit recente onderzoeken van de WUR (Wageningen University & Research) in opdracht van RTL. Wethouder Jeffrey van Agtmaal en portefeuillehouder Openbaar Groen is aangenaam verrast met de onderzoeksresultaten. "Zeker met het door de gemeenteraad net aangenomen groenbeleidsplan wordt meer ruimte geboden aan de vergroting van de biodiversiteit en het behouden van groen", zo laat de lokale bewindsman weten.

Tegelijk wil de gemeente de naam hoog blijven houden als 'groene parel op de Brabantse Wal' door te blijven werken aan onderhoud en groen in de wijk. Ook bewoners worden opgeroepen mee te blijven denken aan de inrichting van hun straat of buurt, aldus de wethouder. 

Biodiversiteit

In het groenbeleidsplan wordt onder meer ingezet op vergroting van de biodiversiteit. "Dat wil zeggen dat we streven naar het aanleggen en versterken van de verschillende groene netwerken. Dit kan op grote schaal, zoals het natuurnetwerk en projecten van Landschappen van Allure, maar ook op kleinere schaal. Voorbeelden hiervan zijn het aaneensluiten van kleine landschapselementen, bijenprojecten of het creëren van groene verbindingen in de kernen." Binnen de verschillende projecten zetten we in op streekeigen materiaal en planten die bloemen en vruchten dragen, zodat zij interessant zijn voor dieren. "We willen hiermee Woensdrecht als groene gemeente op de Brabantse Wal, sterker op de kaart zetten."

De WUR voerde voornamelijk onderzoeken uit waarbij gekeken is naar de verstedelijkte gebieden in de Nederlandse gemeenten. "Doordat alleen de bebouwde kom is onderzocht, zijn de meeste natuurgebieden en weilanden niet meegenomen", zo wordt daarbij opgemerkt.

Ranglijst

De hoeveelheid groen is bepaald met de Groenindex. De gemeenten hebben hierbij een cijfer tussen de 0 en de 1 gekregen, vastgesteld op basis van satellietgegevens. Vervolgens is een ranglijst vastgesteld. Woensdrecht staat daarbij op de 193e plaats van alle Nederlandse gemeenten. De omliggende gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen doen het aanmerkelijk minder goed, met respectievelijk een 342e en 355e plaats op de lijst. Roosendaal behoort bij de middenmoot en staat op plaats 317.