Gemeente komt schoolgaande kinderen tegemoet uit gezinnen met lage inkomens

Foto: Pixabay / WokandaPix

HOOGERHEIDE – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de ‘Regeling ter bevordering van maatschappelijke participatie door schoolgaande kinderen’ uit te breiden. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. "Meer gezinnen met een laag inkomen komen in aanmerking voor een groter aanbod aan voorzieningen voor schoolgaande kinderen", zo laat het college weten. De regeling wordt uitgevoerd door Stichting Leergeld en gaat in per 1 augustus 2017.

De regeling heeft tot doel om sociale uitsluiting van kinderen te voorkomen door hen de gelegenheid te bieden deel te nemen aan activiteiten op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en welzijn of voorzieningen die verband houden met school.

Kosten

Meedoen op en rondom school gaat soms gepaard met extra kosten. "Voor mensen met een laag inkomen kunnen kosten voor bijvoorbeeld een schoolreis of de aanschaf van een fiets een probleem vormen. Zij kunnen via Stichting Leergeld ondersteuning in natura aanvragen."

Ook bij schulden

Met ingang van het nieuwe schooljaar 2017/2018 is de regeling uitgebreid, aldus de gemeente. "De regeling is nu ook opengesteld voor ouders met een inkomen boven 120% van het sociaal minimum die in een problematische schuldensituatie verkeren. Hun netto besteedbaar inkomen ligt feitelijk ook op of onder het sociaal minimum."

Meer voorzieningen

Er is ook sprake van uitbreiding van het aantal voorzieningen. "Zo kunnen nu de kosten van themaklassen in het middelbaar onderwijs (zoals sportklassen of technasium) vergoed worden. Ook noodzakelijke aanvullende studiebegeleiding (bijles) is in de regeling opgenomen. Verder kan bij het volgen van middelbaar onderwijs een fiets in hetzelfde jaar worden verstrekt als een laptop of tablet." Er hoeft volgens de gemeente geen keuze meer gemaakt te worden tussen deze twee voorzieningen.

Jarige Job

Tot slot is Stichting Jarige Job meegenomen in de regeling. "Deze stichting maakt het voor kinderen in de basisschoolleeftijd mogelijk om hun verjaardag te vieren, als er thuis onvoldoende geld voor is. Jarige Job ondersteunt in natura met een verjaardagsbox."

Ook voor activiteiten

Via Stichting Leergeld was het al mogelijk om deel te nemen aan voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en welzijn. "Elk kind kan per kalenderjaar ondersteuning in natura aanvragen voor activiteiten als: lidmaatschap van een jeugd-, sport- of ontspanningsvereniging, scouting, deelname aan muziek- dans- of zwemonderwijs, abonnement zwembad, deelname aan schoolreisjes, excursies en andere door school georganiseerde activiteiten."

  • Voor meer informatie over de regeling kan men terecht bij de gemeentelijke toegang aan de Kromstraat 4 in Hoogerheide, ook te bereiken via telefoonnummer 14-0164 (optie 3). Aanvragen kunnen ingediend worden via de website www.leergeld.nl/debrabantsewal
  • De 'Regeling ter bevordering van maatschappelijke participatie door schoolgaande kinderen 2017' is te vinden op www.woensdrecht.nl/gemeenteblad