UCI Bike City Label voor gemeente Woensdrecht

HOOGERHEIDE / BERGEN (N) – De Union Cycliste Internationale (UCI) heeft dinsdagavond in Bergen (Noorwegen) aan vijf steden en regio’s het UCI Bike City Label toegekend. Woensdrecht is één van de gelukkige winnaars. "Het label is een waardering voor de inzet om het fietsen in brede zin te promoten, en daarnaast gastheer te zijn voor belangrijke UCI sportevenementen", zo laat de gemeente weten. Naast Woensdrecht ontvingen de provincie Gelderland, het Belgische Heusden-Zolder, het Deense eiland Fyn en Yorkshire (Groot-Brittanië) het label.

Wethouder Hans de Waal (sport) was aanwezig bij de uitreiking: “Het UCI Bike City label geeft onze gemeente de waardering voor het vele werk om een echte wielergemeente te worden", reageert hij opgetogen. "Zowel voor de internationale wielerevenementen, schoolprojecten, trainingscentrum, het fietstoerisme als ook het bevorderen van het gebruik van de fiets. En vergeet ook niet de aanleg van een fietsroute-netwerk.”

Zijn collega wethouder Martin Groffen, portefeuillehouder recreatie en toerisme, vult aan: “Enkele belangrijke fietsprojecten in onze gemeente zijn de opening van het nieuwe trainingscentrum voor de jeugd, wegparcours en MTB en cyclocross trainingsparcoursen alsmede een BMX startheuvel. Daarnaast is de aanleg van een nieuwe MTB-route gekoppeld aan een route van onze Belgische buurgemeenten. Maar ook de reconstructie van een groot gedeelte van ons fietspaden netwerk staat op de rol. Op sportief vlak kennen we de organisatie van de internationale Sluitingsprijs Putte Kapellen, de internationale veldrit in Huijbergen en de finale van de Telenet UCI World Cup cyclo-cross in Hoogerheide.”

Juryrapport

Het UCI Bike City Label is toegekend aan Woensdrecht vanwege het volgende: Hoogerheide heeft een lange historie als gastheer van de jaarlijkse UCI World Cup cyclocross. De gemeente Woensdrecht heeft een ambitieus fiets- en wielerplan opgesteld voor de periode 2016-2020 met als doel het versterken en uitbreiden van de lokale fietsvoorzieningen. Initiatieven om dit te bereiken zijn de uitbreiding van het recreatieve fietsroute netwerk, themaroutes, verbetering infrastructuur, trainingsfaciliteiten, wielercollege en promotie van fietsen bij ouderen, gehandicapten en mensen met een lager inkomen.

Meerjarenplan

De gemeente Woensdrecht heeft een meerjarenplan voor het onderhoud van wegen met daarin opgenomen de uitbreiding van fietsinfrastructuur en verbetering van de veiligheid op fietspaden. Aandacht voor verkeersveiligheid richt zich op alle verkeer met ieder jaar een ander thema. De basisscholen organiseren ieder jaar ritten waarmee leerlingen een verkeersveiligheidsdiploma kunnen verdienen. Jaarlijks zijn er in alle vijf kernen wielerrondes zowel voor de jeugd als voor licentiehouders. Daarnaast kent de gemeente meerdere mountainbike tochten voor recreatieve sporters.