Tv-documentaire Hek van Woensdrecht vanavond te zien bij Andere Tijden

Persfoto: Andere Tijden, NTR/VPRO

WOENSDRECHT / HILVERSUM – Het NTR/VPRO tv-programma Andere Tijden besteedt vanavond aandacht aan het Vredesaktiekamp uit de jaren '80, onder de noemer 'Het Hek van Woensdrecht'. Er zijn unieke filmfragmenten te zien over de demonstraties rondom de vliegbasis en het Vredesaktiekamp. De uitzending is vanavond, zaterdag 2 december, om 21.20 uur op NPO2

In 1983 kwam Woensdrecht in het wereldnieuws, nadat het kabinet Van Agt-II had besloten om 48 kruisvluchtwapens met kernkoppen te plaatsen op de vliegbasis. De beslissing volgde op het zogeheten Navo Dubbelbesluit uit 1979, waarbij in totaal 572 raketten geplaatst zouden worden op Europees NAVO-gebied. Dit als reactie van de staionering van Russische SS20-raketten in Oost-Europa.

Tot een officiële plaatsing van de kruisraketten is het in Woensdrecht nooit gekomen, maar Woensdrecht was jarenlang het toneel van demonstraties die vreedzaam begonnen maar steeds meer een grimmig karakter kregen. De activisten hadden een kamp opgericht achter de Kooiweg. De demonstraties stopten in 1987, nadat de internationale grootmachten het INF-akkoort tekenden over de vernietiging van kernwapens.