Tieners blazen afvalbak OLV Ter Duinenlaan op: ouders moeten betalen

Bij het opblazen van de afvalbak is illegaal en gevaarlijk vuurwerk van het type Cobra gebruikt. De politie is extra alert in het opsporen van dit soort explosieven. (Foto: Politie.nl)

OSSENDRECHT – Vier tienerjongens zijn gisteren opgepakt, nadat ze met illegaal vuurwerk een prullenbak hebben opgeblazen. Dat gebeurde aan de OLV Ter Duinenlaan in Ossendrecht, zo meldt de  politie via social media. Twee van hen, een jongen van 15 en een van 16, zijn aangehouden en krijgen een doorverwijzing naar bureau HALT. De ouders draaien op voor kosten van de schade, zo blijkt uit het politiebericht.

De vuilnisbak zou zijn opgeblazen met een zogeheten Cobra, een zeer zwaar vuurwerkexplosief dat in Nederland verboden is en via de illegale handel wordt verkocht. De politie controleert op dit soort exlposieven en de daders kunnen rekenen op pittige straffen.

Schade en overlast

"Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar ernstig gewonden en soms zelfs doden te betreuren door vuurwerk", zo benadrukt de politie. "Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het (meestal zware) vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast." 

Online verkoop

Een aanzienlijk deel van de illegale verkoop gaat online, aldus de politie, via dubieuze webwinkels. Zodra de politie online handel in verboden vuurwerk tegenkomt, worden kopers en verkopers achterhaald en gaat de site op zwart. Een andere maatregel is het online frustreren van de handel in illegaal vuurwerk. In samenwerking met partners als Instagram en Facebook zijn daardoor al meerdere websites en forums uit de lucht gehaald.

Cobra

De vuilnisbak in Ossendrecht is met een zogeheten Cobra-explosief opgeblazen. De politie waarschuwt tegen dit soort illegaal vuurwerk, dat bovendien uiterst onbetrouwbaar is. "Bij ongeveer 1 op de 5 exemplaren stopt de lont met branden net voor de dop. Hierdoor bestaat het risico dat de Cobra na enige tijd alsnog ontploft. Wanneer men de Cobra alsnog via het te korte lont probeert aan te steken, kan deze zo snel ontploffen dat men niet meer de kans heeft om op veilige afstand te komen, met mogelijk zwaar lichamelijk letsel of erger ten gevolge."

Alert

De politie roept op om hier alert op te zijn en bij aantreffen van dit vuurwerk contact op te nemen met de politie. Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of bel anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Meer preventietips zijn te vinden op de speciale voorlichtingspagina van de politie over vuurwerk.