Startersleningen voortaan alleen voor huizenkopers tot 35 jaar

Foto: Pixabay

HOOGERHEIDE – De gemeenteraad van Woensdrecht heeft donderdag de Verordening Starterslening 2018 vastgesteld. Deze zal per 1 januari 2018 ingaan. Eerder dit jaar heeft de raad al €200.000 vrijgemaakt voor het verstrekken van startersleningen. De nieuwe verordening heeft voor de aanvragers een maximale leeftijd opgenomen van 35 jaar. "Voorheen kon iedereen een starterslening aanvragen. Door de doelgroep qua leeftijd te specificeren kunnen juist jongeren gebruik maken van een starterslening”, aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Starterslening De Starterslening is een extra lening bovenop de reguliere hypotheek, waardoor de aankoop van een woning voor starters bereikbaar wordt. Startersleningen kunnen enkel worden verstrekt als het huis onder de Nationale Hypotheekgrens (NHG) valt. Deze is momenteel €259.700. Wethouder Van Agtmaal: “In de gemeente Woensdrecht staan momenteel circa 120 woningen te koop onder de NHG. Van die woningen zijn er zo’n 70 met een vraagprijs onder de €200.000. Daarmee zijn er volop mogelijkheden om een starterslening te benutten.”

Eerder aflossen

Tot dit jaar was de starterslening de eerste drie jaar aflossingsvrij. Met ingang van 2017 moet de starterslening vanaf het eerste jaar worden afgelost. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) heeft daarom de zogenaamde combinatielening in het leven geroepen. Wanneer nu een starterslening wordt verstrekt, wordt deze gecombineerd met een lening die de eerste drie jaar van de aflossingen van de starterslening dekt. De systematiek van de aflossingsvrije periode blijft op deze manier bestaan, waardoor de lening aantrekkelijk blijft voor starters. Wethouder Van Agtmaal: “Regelmatig wordt bij de gemeente geïnformeerd of er nog startersleningen kunnen worden verstrek." Sinds 2014 zijn er door de gemeente 22 startersleningen verstrekt.