Landelijke Mantelzorg Award voor zorgmedewerkster Yvonne Faber

Foto's: Bram Talahatu

HOOGERHEIDE – Ze dacht dat ze voor een spoedoverleg met de ondernemingsraad naar zorglocatie Heideduin in Hoogerheide moest komen. Het pakte heel anders uit. Yvonne Faber werd daar opgewacht om een bijzondere blijk van waardering in ontvangst te nemen. Yvonne kreeg de landelijke Mantelzorg Award uitgereikt op de tanteLouise locatie. Dat is een prijs die -al doet de naam anders vermoeden- niet bestemd is voor mantelzorgers zelf maar voor de mensen die hen daar bij ondersteunen.

De medewerkster van de zorginstelling is casemanager dementie en helpt vanuit die rol mensen die zorgen voor hun naasten. Dat doet ze met zoveel toewijding dat Esther van Tilburg vond dat ze die award verdient, daarom meldde zij Yvonne aan bij het landelijke initiatief.

Mooi oprecht moment

Vrijdag 10 november trok er een bus door het land met daarin een klein mediacircus en presentatrice Irene Moors, om de vijf genomineerden te bezoeken en drie van hen een award te overhandigen. Hoogerheide was het laatste adres van de rit, maar Moors moest daarvoor al afhaken wegens verplichtingen elders.

Emotioneel moment

Het maakte voor het warme en zichtbaar emotionele moment in Heideduin geen verschil. Dat moest draaien om Yvonne en om de ouders van Esther, die zo veel steun beleven aan de casemanager. In een eerder artikel liet de mantelzorgende dochter al weten: “In onze Indische cultuur is eten en vooral samenzijn heel erg belangrijk. Yvonne heeft daar oog voor en schuift altijd aan als ze bij mijn ouders komt. Mijn vader voelt zich daardoor veel meer op zijn gemak en mijn moeder kan bij Yvonne al haar zorgen kwijt. Ze vertrouwt haar, want Yvonne luistert en neemt de tijd. Ze is super!” Dik verdiend dus, die award!