Staking metaal: 250 arbeiders leggen werk neer op eerste dag

Maandagmorgen zijn de staker per bus naar Vlissingen gegaan, waar ze zich inschreven bij de stand van vakbond FNV Metaal. (Tekst: Han Verbeem / Foto: FNV Metaal)

HOOGERHEIDE / VLISSINGEN – Op de eerste dag van de 48-uursstaking in de metaalsector, hebben 250 metaalwerkers in Zuid-West Nederland het werk neergelegd, zo meldt FNV-bestuurder Jan Meeder. Een aanzienlijk deel daarvan betreft medewerkers van Fokker Elmo in Hoogerheide, maar Fokker-woordvoerdster Marianne Mulder kan nog niet zeggen hoeveel. "Dat zal pas aan het eind van de dag duidelijk worden", zegt Mulder. Verdere mededelingen wil de woordvoerdster van Fokker Elmo niet doen, behalve dat het bedrijf "hoopt dat de partijen er snel uitkomen."

De tweedaagse stakingsactie volgt na de moeizame onderhandelingen tussen FNV Metaal en de werkgeversorganisaties over een nieuwe CAO Metalectro, die feitelijk sinds 6 september in een impasse verkeren. De FNV heeft een looneis neergelegd van 3,5% en wil daarnaast een generatiepact: "Door het pact kunnen ouderen minder uren werken tot hun pensioen, zodat meer jongeren aan het werk kunnen." 

Per bus naar Vlissingen

De stakers konden zich vanmorgen tussen 7.00 en 9.00 uur inschrijven als staker. Daarbij zijn ze per bus naar de centrale inschrijfplaats op het havengebied in Vlissingen gegaan, zegt bestuurder Jan Meeder. In de regio waren diverse opstapplaatsen waaronder Aviolanda. Dinsdag is de tweede en laatste stakingsdag van de 48-uursactie. Behalve Fokker Elmo treft de staking ook andere grote bedrijven in het zuidwesten van het land, zoals Tata Steel (Oosterhout), Hollandia (Krimpen aan den IJssel en Heijningen) en scheepswerven zoals Kooiman Hoebee (Dordrecht) en Damen (Vlissingen).

'Valse geruchten' van werkgevers

De onderhandelingen tussen FNV en de werkgevers zitten muurvast en de afgelopen weken waren er al diverse acties en demonstraties voor een betere CAO. Het gebeurt zelfs dat bedrijven nepnieuws verspreiden om de stakingen te breken, aldus Meeder. Zo zou Scania geruchten hebben verspreid over een mogelijke bedrijfsverplaatsing als de stakingseisen zouden worden ingewilligd, en bij Nedcar werd gedreigd met banenverlies. "Dat is absoluut onzin", aldus Meeder. Ook na morgen gaan de acties in de metalectro door, zo stelt de bondsbestuurder, als de werkgevers niet aan de eisen tegemoetkomen. Daarbij worden onaangekondigde acties zoals verrassingsstakingen zeker net uitgesloten, benadrukt Meeder.