Özcan Akyol hoofdgast tijdens kick-off bijeenkomst project “Kansrijk Schakelen”

BRABANTSE WAL – Op woensdag 30 september vindt om 15.30 uur de kick-off plaats van een belangrijk onderwijsproject binnen de gemeenten van de Brabantse Wal. Het project “Kansrijk Schakelen” moet er voor gaan zorgen dat alle leerlingen de overstap van het basis- naar voortgezet onderwijs zo goed mogelijk maken. De kick-off bijeenkomst “Inschakelen” vindt vanwege het coronavirus online plaats. Schrijver en columnist Özcan ‘Eus’ Akyol, o.a. bekend van het NPO2-programma ‘De Geknipte Gast’, verzorgt tijdens de sessie een lezing waarin hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen met het gebrek aan kansrijk schakelen tijdens zijn schooltijd. Belangstellenden worden uitgenodigd om zich aan te melden, actief mee te doen en vragen te stellen.

Het project ‘Kansrijk Schakelen’ is er op gericht om leerlingen in de leeftijd tussen 10 en 14 jaar te begeleiden naar een voor hen zo optimaal mogelijke overstap van het basis- naar het voorgezet onderwijs. Daarbij goed lettend op hun individuele talenten, hun ontwikkelingsfasen, leerstijlen en onderwijsbehoeften op het gebied van begrijpend lezen.

Oproep wethouders onderwijs

De wethouders van onderwijs van de gemeenten Steenbergen en Woensdrecht Esther Prent en Lars van der Beek bevelen deelname aan het project van harte aan. “Ik roep iedereen op om op woensdag 30 september in te schakelen en deel te nemen. Dit is niet alleen belangrijk voor het onderwijs, maar ook voor iedereen die iets met taal of met samenleven te maken heeft. Sluit aan, want samen komen we echt verder”, zo zegt de Steenbergse wethouder Esther Prent. Haar Woensdrechtse collega Lars van der Beek sluit zich daar volmondig bij aan: “Je moet dit project gewoon willen. Het brengt leerlingen verder en geeft ze nieuwe kansen”.

Start bij zes scholen

Aan het project doen de vier Brabantse scholen van Stichting SOM en twee scholen van OMO Scholengroep BOZ mee: ’t R@velijn in Steenbergen en het ZuidWestHoek College in Ossendrecht. De bedoeling is om het project na augustus 2021 uit te rollen naar andere scholen.

Beroepssector verbeteren

Ook Leo Soffers – voorzitter van college van bestuur van stichting SOM en penvoerder van het project – onderstreept het belang van het project “Kansrijk Schakelen”. “Het betreft onze kinderen die onze toekomst zijn en die onze maatschappij gaan maken. Denk aan de tekorten die er zijn en slechts zullen groeien naar goed opgeleid personeel, met name in de zorg. We kunnen met elkaar de beroepssector enorm verbreden, verdiepen en verbeteren. Het is belangrijk om daarbij samen op te trekken”.

Samenwerken en betrekken

Het project “Kansrijk Schakelen” zorgt ervoor dat er goed wordt aangesloten op de onderwijsbehoeften van individuele leerlingen. “Doordat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en ontplooien, worden hun kansen vergroot. Met name ook voor kinderen die extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Het gaat om samenwerking tussen de scholen en om het betrekken van ouders,  leerlingen en ketenpartners bij dit proces”, zo lichten de projectleiders Angelique Kleinen (OMO Scholengroep BOZ) en Mandy Oerlemans (Stichting SOM) toe.

Aanmelden voor kick-off op kansrijkschakelen.nl

Özkan Akyol heeft een korte introductievideo ingesproken over de lezing die hij zal geven tijdens de online bijeenkomst. Deze video is te bekijken op www.kansrijkschakelen.nl.

De online bijeenkomst “Inschakelen” is toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Jezelf er voor aanmelden is echter wel verplicht. Aanmelden kan eenvoudigweg via www.kansrijkschakelen.nl. Je ontvangt dan voor aanvang van de bijeenkomst per e-mail een link en uitleg hoe je kunt inschakelen.