Ook in Woensdrecht lichtjes bij oorlogsmonumenten op Kerstavond

Er zijn waxinelichtjes aanwezig vanuit de 4 Mei Comités maar bezoekers kunnen ook zelf kaarsen meenemen naar de herdenking. (Foto: Pixabay)

HOOGERHEIDE / BRABANTSE WAL  – In navolging van Bergen op Zoom worden ook in de gemeente Woensdrecht op Kerstavond kaarsen aangestoken bij oorlogsherdenkingsplaatsen. "Om maximaal recht te doen aan de offers die zovele militairen gebracht hebben bij de Slag om de Schelde, de bevrijding van de Brabantse Wal, worden door de 4 mei Comités in de gemeente Woensdrecht ook bij de oorlogsmonumenten kaarsjes aangestoken", zo laat de gemeente weten.

In Bergen op Zoom is maandag 24 december een lichtjesherdenking op de oorlogsbegraafplaatsen. "Veel militaire slachtoffers die hier hun laatste rustplaats hebben, zijn bij de bevrijding van onze gemeente om het leven gekomen." Dezelfde dag zijn er ook herdenkingen binnen de gemeente Woensdrecht. De gemeente doet de inwoners een oproep om daarbij aanwezig te zijn:

  • Hoogerheide/Woensdrecht: oorlogsmonument kruising Dorpsstraat/Onderstal. Tijdstip: 17.00 uur.
  • Ossendrecht: oorlogsmonument op de begraafplaats aan de Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan. Tijdstip: 17.00 uur.
  • Putte: oorlogsmonument aan de Zes Oktoberlaan. Tijdstip: 17.00 uur.
  • Huijbergen: oorlogsmonument nabij de kerk (Boomstraat 1). Tijdstip: 17.00 uur.

Plaats zelf ook een kaarsje

"We zouden het erg leuk vinden als u zelf ook een kaarsje komt branden", zo is de oproep aan de inwoners. "Er zijn waxinelichtjes aanwezig als de vrijwilligers van de 4 mei Comités er zijn, maar we willen u vragen zelf een glazen potje mee te nemen." Uiteraard mogen bezoekers zelf een kaarsje vanuit huis meenemen naar de herdenkingsplaats. "Een zogenaamde rouwkaars is hier het meest geschikt voor. Wanneer u een ‘kaarsje’ op batterijen meeneemt dient u er een glazen pot overheen te zetten, zodat er geen regen in komt." Na de kerstdagen zal alles weer bij de monumenten verwijderd worden; het is voor inwoners echter niet mogelijk om de zelf geplaatste kaarsen dan weer op te halen – zo benadrukt de gemeente.