Gemeenten slaan handen inéén voor glasvezel in buitengebied

In grote delen van Brabant is het buitengebied al voorzien van glasvezelbekabeling (archieffoto Eersel). Ook de Brabantse Wal-gemeenten gaan bekijken of ze met een gezamenlijke aanpak de regio kunnen aansluiten op het netwerk. (Foto: Pixabay/Anne Verschraagen)

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht onderzoekt samen met buurgemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom de mogelijkheid van aanleg van glasvezel in het buitengebied. Onlangs is een gesprek geweest met Mabib, de Maatschappij voor Breedband Internet Brabant. Na de zomer inventariseert deze marktpartij hoeveel percelen een aansluiting wensen. Minimaal 55% van de percelen zijn nodig om daadwerkelijk aanleg te kunnen realiseren, zo laten de drie gemeenten weten in een gezamenlijke verklaring.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Als gemeente Woensdrecht werken we graag mee aan het voorzien van het buitengebied van glasvezel. Door dit gezamenlijk met de Brabantse Wal gemeenten aan te pakken, hoop ik dat er in het buitengebied genoeg animo voor is. Uiteindelijk zal dit voor de marktpartij een belangrijke afweging zijn om al dan niet glasvezel in een gebied aan te leggen.” Recentelijk zijn gesprekken over glasvezelbekabeling in het buurtschap Calfven nog op niets uit te lopen. Met de nieuwe aanpak wordt ook dit buurtschap tóch op het snelle internet aangesloten.

Taskforce

De provincie Noord-Brabant en de regio West-Brabant spraken eerder de ambitie uit om het buitengebied van alle gemeenten te voorzien van een glasvezelnetwerk. Sinds vorig jaar trekt een 'taskforce breedband' dit traject voor de regio. Daarnaast voerden de afzonderlijke gemeenten oriënterende gesprekken met Mabib.

Gezamenlijke aanpak

De Brabantse Wal gemeenten willen gezamenlijk een glasvezelnetwerk aanleggen. 24 maart is afgesproken om daarbij samen te werken met Mabib. Deze start naar verwachting na de zomer 2017 met de zogenaamde vraagbundeling. Dit is een onderzoek naar hoeveel percelen daadwerkelijk een glasvezelaansluiting wensen. Mabib legt het glasvezelnetwerk aan als minimaal 55% van de percelen een aansluiting wenst. Het netwerk wordt dan in het eerste kwartaal van 2018 aangelegd.