Gemeentebestuurders willen weten wat de jeugd beweegt

De voorbereidingsgroep die de jongerenbijeenkomst van 19 april mede-organiseert. V.l.n.r. (boven): Thierry de Heer, Robbert-Jan Willeboordse, Jeroen van der Ha, Kaan Ercel; (onder): Samantha Joosten en Laura de Waal. Bram Filé ontbreekt op de foto. (Foto: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE – Burgemeester Adriaansen en wethouder Van der Beek willen in gesprek met de Woensdrechtse jeugd. Daarom organiseren de lokale bewindslieden een speciale bijeenkomst voor jongeren. Dat is op 19 april. "Het doel van deze bijeenkomst is om in contact te komen met jongeren en om er achter te komen wat hen beweegt", zo laten de lokale bewindsmannen weten. "Hoe jongeren benaderd willen worden en op welke wijze ze mee willen denken en doen. " De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met een voorbereidingsgroep van zeven jeugdvertegenwoordigers.

De Jongerenraad van Woensdrecht is al een tijd op zoek naar een andere manier om jongeren bij het gemeentelijk beleid te betrekken. Een vaste jongerenraad lijkt daar niet de beste manier voor, aldus de gemeente. "De gemeenteraad nam in november 2016 unaniem de ‘motie jongerendebat’ aan. Daarop is met een groep jongeren aan de slag gegaan om deze jongerenbijeenkomst te beleggen."

Jongerenbijeenkomst 

De jongerenbijeenkomst zal in informele sfeer zijn, waarbij alle aanwezige jongeren in een veilige omgeving mee kunnen praten en hun mening kunnen geven. Daarom zal deze bijeenkomst besloten zijn. Wethouder Van der Beek meldt: “We willen het gesprek aangaan met zo’n 20 tot 30 jongeren. We zullen jongeren persoonlijk uitnodigen, maar jongeren die interesse hebben kunnen zich uiteraard ook aanmelden. We willen een zo divers mogelijke groep bij elkaar krijgen”. 

Gesprekken

De bijeenkomst zal zich volgens de wethouder met name richten op het voeren van gesprekken over de wijze waarop jongeren benaderd willen worden, de wijze waarop en de voorwaarden waaronder ze mee willen denken en doen en bij welke onderwerpen ze betrokken willen worden. Daarnaast zal er gekeken worden hoe we structureel is gesprek kunnen blijven met jongeren. Burgemeester Adriaansen: “In eerste instantie willen we ons richten op de vraag hoe we structureel een beroep kunnen doen op jongeren. Om een inhoudelijk debat te kunnen voeren is het belangrijk dat we aansluiten bij de belevingswereld van jongeren”.