Gemeente voert onkruidbestrijding zelf uit: binnen budget en beter

Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay / Martina

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht zal dit jaar zal de onkruidbestrijding volledig in eigen beheer uitvoeren vanuit de buitendienst. Er worden hiervoor geen bedrijven van buitenaf meer ingeschakeld. Uit de evaluatie van een proefproject blijkt dat het zelf uitvoeren de gemeente tal van voordelen biedt én binnen het beschikbare budget past – zo heeft wethouder Van Agtmaal laten weten.

De gemeente heeft vorig jaar een pilot uitgevoerd op het gebied van onkruidbestrijding op verhardingen. Hierbij zijn verschillende bestrijdingsmogelijkheden toegepaste en diverse partijen ingezet. “Omdat de onkruidbestrijding in 2018 niet het gewenste beeldkwaliteitsniveau opleverde, is er begin 2019 besloten om onkruidbestrijding op een nieuwe manier vorm te geven”, aldus de gemeente. “Er kwam betere afstemming tussen het veegwerk en onkruidbestrijding én we gingen met diverse firma’s werken.”

Evaluatie 

In de loop van het pilotjaar werd de gewenste beeldkwaliteit behaald, maar tijdens de evaluatie kwam naar voren dat het een nadrukkelijke wens is om de sturing meer in eigen hand te kunnen nemen. “Door de werkzaamheden door de eigen buitendienst uit te laten voeren, kan hieraan voldaan worden. Daarnaast weten we dat we met deze manier van werken binnen het bestaande budget kunnen blijven, zonder in te hoeven leveren op beeldkwaliteit.” 

Niet meer afhankelijk van derden

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Beheer in eigen dienst zorgt voor korte lijnen, een hoge mate van inzetbaarheid en het niet meer afhankelijk zijn van derden. Het huidige budget kan minimaal het komende jaar worden gehandhaafd. We blijven hetzelfde beeldkwaliteitsniveau aanhouden en op dezelfde manier gedurende het jaar schouwen. In het najaar van 2020 evalueren we weer.” 

Werkwijze

De buitendienst beschikt nu al over een eigen veegwagen en er zal een extra werktuigdrager worden aangeschaft die zowel kan borstelen als met hete lucht onkruid kan bestrijden. Gebruik maken van hete lucht op verhardingen van gebakken materiaal is noodzakelijk, omdat borstelen deze oppervlakten beschadigt. Met het bestrijding van onkruid is een bedrag van bijna 126.500 euro gemoeid.