Blog: Uit je comfortzone….móet dat?

Annelies Voss is een blogger uit onze regio, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

Het is een hippe uitspraak: uit je comfortzone komen. Als je dat niet doet, groei je niet, bereik je niets en ben je bang voor uitdagingen. Is dit echt zo? 

Door: Annelies Voss

Je comfortzone, het woord zegt het al, is de plek waar jij je comfortabel voelt. De manier waarop je leven is ingericht geeft duidelijkheid, een veilig gevoel en je vindt het gewoon fijn. Iedereen is gebaat bij een bepaalde routine, structuur en voorspelbaarheid. De ene persoon is nu eenmaal wat avontuurlijker ingesteld dan de ander. Is daar iets mis mee? Je zou bijna denken van wel, er wordt zoveel gesproken over het feit dat je uit je comfortzone moet stappen.

Varen of stilstaan?

Als je veel ambitie hebt een uitdaging wilt aangaan en wilt groeien ja, dan is het beter om uit je comfortzone te stappen. In je bootje blijven zitten en niet gaan varen brengt je nergens. Zeker als je jong bent en de wereld aan je voeten ligt, ga je bijna vanzelf elke uitdaging aan. Gewoon omdat de kansen en mogelijkheden er zijn. Dat maakt dat je je gaat ontwikkelen en ontdekken. Leren van het leven, met vallen en opstaan. Je stapt op die leeftijd nog naïef in de boot en ziet wel waar je uitkomt.

Fase

Als je wat ouder wordt, ik ben nu 51, merk je toch dat je waarde hecht aan een veilig gevoel. Je hoeft niet meer zo nodig uit de band te springen en extreme dingen te doen. Het lijkt of deze fase achter je ligt. Je weet inmiddels wat het leven te bieden heeft en je hebt van alles geprobeerd. Zoals je leven nu is, is het comfortabel en prettig. Is het dan nodig om uit je comfortzone te stappen?

Alles kan, als jij er behoefte aan hebt en er klaar voor bent en niet omdat het een opgelegde hype is. Jij mag zelf bepalen of je een bootje pakt om op avontuur te gaan en niet je omgeving of de opinies van anderen.

Saai

Als je niet uit je comfortzone stapt, betekent het niet dat je een saai leven hebt, nee. Binnen jouw comfortzone zijn genoeg dingen die jou leven boeiend, leuk en gezellig maken. Laat je niet opzadelen met een naar gevoel, dat je iets mist als niet die stap maakt. Je mist namelijk pas iets als je dingen gaat doen omdat anderen iets van je verwachten. Dan mis je namelijk je eigen boot, die klaarstaat voor het moment dat jij het wilt. Mijn conclusie over de comfortzone is kort en krachtig. Doe waar jij je lekker bij voelt!!

Liefs Annelies, reacties zijn altijd welkom!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per sé onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.

Redactie KijkopWoensdrecht.nl