Dag van de Duurzaamheid: van afval naar grondstoffen

Apparaat kapot? Koop geen nieuwe maar kijk eerst of het te reparen is. Het Reparatiecafé Ossendrecht is ook tijdens de Dag van de Duurzaamheid geopend van 14.00 tot 16.00 uur! (Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay)

OSSENDRECHT / HOOGERHEIDE – Vandaag is het 10 oktober: de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag staan ook in de vijf kernen van de gemeente Woensdrecht diverse duurzaamheidsinitiatieven centraal. Zo is ook het Reparatiecafé in Ossendrecht deze middag geopend, tussen 14.00 en 16.00 uur. Iedereen die een kapot apparaat heeft, kan er mee langskomen. De vrijwilligers proberen het dan te repareren. Doen, want weggooien is zonde. Wie overigens van kleine apparaten af wil, kan deze inleveren bij de milieustraat.

Winkelen bij de Kringloopwinkel, het scheiden van afval, bewust omgaan met water en energie: het zijn allemaal manieren om mee te werken aan een duurzame samenleving.

Inzamelen van grondstoffen

Steeds meer verpakkingsmaterialen worden gescheiden ingezameld door Saver. Zo zijn er containers voor plastic afval, voor oud papier en voor kleding. De glasbak is al jarenlang een bekend verschijnsel in het straatbeeld. Binnenkort worden de glasbakken mogelijk aangepast, mocht de gemeente Woensdrecht besluiten het voorbeeld van buurgemeente Bergen op Zoom te volgen: het gekleurde glas gaat daar voortaan in één bak. Dan zal het mogelijk worden om metalen blikjes via de glasbak in te zamelen. Saver gaat hiermee een proef starten. De glasbakken zouden redelijk eenvoudig zijn aan te passen en de verwachte opbrengst van aluminiumschroot bedraagt enkele tienduizenden euro's per jaar.

  • Reparatiecafé Ossendrecht: elke tweede woensdag van de maand geopend tussen 14.00 en 16.00 uur. Het Reparatiecafé is in MDF De Drieschaar aan de Ploeg 11 in Ossendrecht.
  • HL Kringloopwinkel Woensdrecht: Dorpsstraat 41b in Woensdrecht, elke woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
  • Kringloopwinkel Putte: Antwerpsestraat 115. Dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur, op maandagen gesloten.
  • Kringloopwinkel Ossendrecht: De Brouwerij 16, Ossendrecht. Dagelijks geopend.
  • Milieustraat Ossendrecht: Noordstraat 10, Ossendrecht. Dagelijks geopend van 8.00 tot 16.30 uur, op zondagen en maandagen gesloten.