Os weer terug op de sokkel: geen brons maar beton

De Os is terug op de sokkel, of beter gezegd: een betonnen nagietsel. Daarvoor is een gietmal gebruikt die ooit van het originele kunstwerk is gemaakt. (Foto: Wendy de Koning-Bogers)

OSSENDRECHT – Ossendrecht heeft een nieuwe Os. Sinds gisteren prijkt weer een beeld op de sokkel van het verdwenen standbeeld. De nieuwe Os is niet van brons -zoals de voorganger- maar gegoten uit beton. De replica is aangeboden door Paul Jaspers (Ossendrechtse Betonindustrie) en Frans Hendrickx (Hendrickx Grondverzet). De kans dat de originele Os nog terug wordt gevonden wordt echter met de dag kleiner; gevreesd wordt dat het inmiddels is omgesmolten voor de metaalwaarde.

Wethouder Jeffrey Van Agtmaal is blij dat Ossendrecht weer een stuk van de indentiteit heeft teruggekregen, dankzij de steun van een tweetal betrokken ondernemers. "Ik vind dit initiatief hartstikke mooi en heb Paul en Frans hier dan ook hartelijk voor bedankt", zegt Van Agtmaal. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke oplossing. "Of dit standbeeld definitief blijft staan hangt af van de reacties die we de komende maanden krijgen vanuit bewoners en de carnavalsstichting."

Carnaval

De orginele bronzen Os is sinds 23 augustus vermist en werd vermoedelijk 's nachts gestolen door professionals, die het loodzware beeld ongezien van de sokkel wisten te schroeven. Het kunstwerk is in 1974 aan de Ossendrechtse gemeenschap geschonken door de Carnavalsvereniging D'Ossekoppe. De eerste jaren stond deze Os op een perceel achter de Brouwerij en in 2002 is het verplaatst naar 't Marktje. Het kunstwerk was gemaakt door de inmiddels overleden beeldhouwer Henk Göbel en werd door de jaren heen hét het symbool van D'Ossekoppe en van de Ossendrechtse carnaval.