Bomen krijgen behandeling tegen larven processierups

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay / Marc Pascual)

HOOGERHEIDE – Vanaf maandag gaat de gemeente Woensdrecht actief aan de slag met de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarvoor wordt een extern bedrijf ingeschakeld, zo laat de gemeente weten. De bomen worden behandeld met een biologisch middel dat in de vorm van een nevel met spuitmachines wordt aangebracht.. Bewoners wordt aangeraden buiten deze nevelwolken te blijven.

De eikenprocessierups kan forse overlast veroorzaken, doordat de haartjes jeuk en irritaties veroorzaken bij aanraking van de huid. “Nu de temperatuur begint te stijgen komen de eitjes van de eikenprocessierups uit”, aldus de gemeente. “Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen.” Contact met brandharen kan gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken.

Preventieve behandeling

De gemeente probeert op diverse manieren de rups te bestrijden: “Eén van de maatregelen die we treffen is de het preventief behandelen van gevoelige eikenbomen in de openbare ruimte”, zo wordt gemeld. “Hier wordt aanstaande maandag mee gestart door een gespecialiseerd bedrijf. Hoewel de bestrijding met een biologisch bacteriepreparaat gebeurt, adviseren wij u om zich niet in de nevel te begeven en dieren ook niet in de buurt van de bomen te laten tijdens de spuitwerkzaamheden.”