BASF Antwerpen fakkelt gassen af na technische storing

De rookpluim en vlammen zijn tot in de verre omtrek te zien, zoals ook blijkt uit deze foto's die zaterdagmiddag door bewoners op social media zijn gepost. BASF waarschuwt voor licht- en geluidshinder en de overlast kan zeker 12 tot 24 uur aanhouden. (Foto's: Facebook / mw C. de Koning-Tempelaars / mw R. Govers-Gabriëls)

OSSENDRECHT / ANTWERPEN – In de late namiddag heeft er zich een technische storing voorgedaan bij BASF Antwerpen met fakkelactiviteit tot gevolg. Het fakkelen kan volgens het bedrijf licht- en geluidhinder veroorzaken. Dit zal vermoedelijk nog een 12 tot 24 uur duren. "BASF verontschuldigt zich bij de buren voor de mogelijke hinder en stelt alles in het werk om deze tot een minimum te beperken", zo laat het bedrijf weten in een persverklaring. De vlammen en rookpluim zijn tot in de verre omtrek te zien.

Fakkelen is een normale veiligheidsprocedure bij een storing of onderhoud, zo stelt BASF. "Het is nodig om de procesgassen op een veilige en milieuverantwoorde manier te evacueren uit de installatie. Het verbranden van de gassen via een fakkel voorkomt dat er schadelijke stoffen in de atmosfeer en het milieu belanden. Bij het fakkelen wordt stoom toegevoegd om een zo goed mogelijke verbranding te waarborgen en roetvorming te vermijden. Na de verbranding blijft enkel CO2 en water over. Het proces is veilig, maar brengt licht- en geluidhinder met zich mee."