Woensdrecht werkt samen met provincie en regio aan duurzaam OV

De West-Brabantse wethouders, waaronder Jeffrey van Agtmaal namens Woensdrecht, drukken op de startknop: de samenwerking voor de nieuwe OV-aanbesteding is begonnen. (Redactie: Han Verbeem, foto/tekst: RWB)

DEN BOSCH / BRABANTSE WAL – De gemeente Woensdrecht, regiogemeenten, provincie en reizigersorganisatie ontwikkelen gezamenlijk een slim en duurzaam openbaar vervoer (OV) voor 2023. Wethouder Van Agtmaal drukte deze week namens Woensdrecht op de symbolische startknop tijdens de startbijeenkomst op het Provciniehuis in Den Bosch. Want in 2023 is de huidige concessie afgelopen en moet het ov opnieuw zijn aanbesteed. “De toekomst van  het OV bestaat uit een mix van regulier vervoer en nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld mobiliteitshubs, deel- en flexvervoer en Mobiliteit als Dienst”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. “Daarbij staat maatwerk voor iedere reiziger voorop.”

Om dat nieuwe systeem gezamenlijk vorm te geven, hebben de provincie, de 16 gemeenten, Reizigersoverleg Brabant en RWB maandag een intentieovereenkomst gesloten. De reiziger kan straks gebruik maken van de reguliere bus of trein, flexvervoer, met iemand meerijden of een ander alternatief; we noemen dit gedeelde mobiliteit. Een keuze maken uit alle opties kan straks via een app. Gebruikers kunnen dan ook andere, persoonlijke afwegingen laten meespelen. Zo kan mogelijk gekozen worden voor de reis die de minste CO2-uitstoot heeft of een route die weliswaar langer kan duren, maar goedkoper is.   

WMO-vervoer

Bij het ontwikkelen van het nieuwe ov-systeem wordt ook gekeken naar het integreren van het WMO-vervoer. Voor deze vorm van vervoer loopt de concessie ook eind 2022 af. De ambitie is om flexvervoer en WMO-vervoer te combineren in één contract. Voorzitter Andrew Harijgens (wethouder Bergen op Zoom) van de commissie Kleinschalig Collectief Vervoer, waarin provincie en gemeenten samenwerken qua WMO-vervoer: “Het is de insteek om voor alle gebruikers een volledig dekkend, toegankelijk en duurzaam vervoersysteem te creëren, daarom doen wij mee.”

Werken aan de beste oplossing

Voorzitter van de regionale kopgroep OV West-Brabant namens de regiogemeenten is de eveneens Bergse wethouder Patrick van der Velden. Hij heeft vertrouwen in de samenwerking en volgens hem vereist het OV van de toekomst een omslag in het denken. “Iedereen moet voor een aantrekkelijke prijs gebruik kunnen blijven maken van een vervoersmogelijkheid met de concessie van 2023. Natuurlijk houden we op de drukste routes hoogwaardige buslijnen die meerdere keren per uur rijden. Maar op rustiger en minder rendabele routes werken we alternatieven uit die passend zijn voor de inwoners. En we kijken nadrukkelijk naar hubs waar verschillende vormen samenkomen.”