‘Volgend jaar zomer het héle buitengebied op het glasvezelnet’

Wethouder Jeffrey van Agtmaal neemt plaats op één van de glasvezelkoeien, die dienen als symbool voor het glasvezelnetwerk. Ook de wethouders van de overige drie deelnemende gemeenten poseren bij de roze koeien. Eerder was het definitieve percentage van glasvezelabonnementen bekendgemaakt: 71,5%. Dat was reden voor alle betrokkenen om gezamenlijk het glas te heffen. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BRABANTSE WAL  – De spreekwoordelijke kogel is door de kerk. Het gehele buitengebied van Woensdrecht en drie andere omliggende gemeenten wordt nog vóór het najaar van 2019 aangesloten op het glasvezelnetwerk. En daarmee zijn bewoners en ondernemers voortaan ook verzekerd van snel internet en andere dataverbindingen. Om de aanleg van het glasvezelnetwerk mogelijk te maken, moet minimaal 50% van de plattelandsbewoners een glazvezelabonnement nemen. Vanmiddag sloot de inschrijvingstermijn en wat blijkt: maar liefst 71,5% van de bewoners heeft een abonnementscontract getekend.

Het cijfer werd maandagmiddag door kabelbedrijf Glasvezel Buitenaf bekendgemaakt in het bijzijn van wethouder Jeffrey van Agtmaal. Dat gebeurde op het stadhuis in Bergen op Zoom. Ook diens collega's Patrick van der Velden (Bergen op Zoom), Cors Zijlmans (Steenbergen) en Hans Wierikx (Halderberge) waren aanwezig. Want ook deze gemeenten doen mee aan het project en kunnen volgend jaar rekenen op een sluitend glasvezelnetwerk. 

Feestelijk

Al vóór het weekeinde was duidelijk dat de 50%-grens zou worden bereikt. De bekendmaking van het uiteindelijke percentate -waarmee officiëel de 'go' gegeven werd voor de start van het project- kreeg daarom een extra feestelijk tintje. De tientallen ambassadeurs en andere betrokkenen die zich hebben ingezet voor het glasvezelproject waren uitgenodigd. Met een glas champagne in de hand proosten ze op de start en vooral: op de toegang tot het snelle internet. Bij veel huishoudens in het buitengebied is het internet erg traag en in enkele gevallen maken mensen zelfs nog gebruik van ouderwetse inbelmodems via een telefoonverbinding. Dat is over een jaar allemaal verleden tijd.