Van de Donk wil ‘bijpraat-overleg’ over Doel

Commissaris van de Koning Wim van der Donk sprak na afloop van zijn werkbezoek, samen met burgemeester Adriaansen, de pers toe. Volgende foto's: tijdens zijn rondleiding door de gemeente sprak Van de Donk onder anderen met jongeren over technologie. (Tekst: Han Verbeem, foto's: gemeente Woensdrecht / Han Verbeem)

WOENSDRECHT – Commissaris Wim van de Donk wil dat er op korte termijn een overleg komt in de regio over de situatie rondom de kerncentrale van Doel. De Brabantse Commissaris van de Koning zei dit woensdagmiddag tijdens zijn werkbezoek aan Woensdrecht. Van de Donk zou recentelijk nog gesproken hebben met staatssecretaris Stientje van Veldhoven over de veiligheid in de regio. Naar aanleiding van dit gesprek zou er besloten zijn tot een 'bijpraatgesprek' tussen Van de Donk en dienst Zeeuwse collega Han Polman. Dat zou op korte termijn moeten plaatsvinden; een datum is echter nog niet genoemd.

Ook de Belgische nucleaire toezichthouder FANC en ANVS zouden bij dit overleg aan tafel moeten schuiven. Op de vraag aan Van de Donk of hij vertrouwen heeft dat de centrale inderdaad in 2025 zal sluiten, reageerde de bewindsman woensdagmiddag terughoudend. Maar, zo sprak hij: "Het is een goede gewoonte dat gemaakte beloftes worden nagekomen."

Aviolanda

Het werkbezoek van Van de Donk aan de gemeente maakt deel uit van de reguliere bezoekrondes van de provinciale bewindsman aan de diverse gemeenten in Brabant. Woensdagochtend nam hij onder meer een kijkje bij Aviolanda en de vliegbasis. Van de Donk toonde zich onder de indruk van alle technologische vernieuwingen en innovaties. "Drone-technologie… ik wist niet eens dat het woord bestónd", zo merkte hij grappend op. Ook had hij een ontmoeting met jong talent en aankomende studenten. Na afloop van de ronde door de gemeente sprak hij tijdens de lunch met de fractievoorzitters van de Woensdrechtse gemeenteraad.