Vierduizend bezoekers voor regeringsvliegtuig PH-KBX

Foto's: Koninklijke Luchtmacht / Facebook

WOENSDRECHT – "Stiekem voelde het even alsof het luchtmachtdagen waren", zo blikt de Koninklijke Luchtmacht terug op de bezoekersdag. Afgelopen zaterdag kwamen vierduizend belangstellenden naar de vliegbasis om het regeringstoestel te zien: de PH-KBX. Na 22 jaar trouwe dienst is de Fokker-70 uit de dienst genomen en wordt het verkocht. 

De verantwoordelijke minister Schultz van Infra en Milieu vindt het belangrijk dat het Nederlandse volk afscheid kon nemen, zo liet de regering weten. Reden voor de Luchtmacht om het toestel op de vliegbasis Woensdrecht tentoon te stellen. Van heinde en kwamen mensen naar de vliegbasis om het regeringsvliegtuig te zien, waarmee onder meer de leden van het kabinet, koningin Beatrix en overige leden van het Koninklijk Huis dienstreizen hebben gemaakt. De eerste vlucht van de PH-KBX was in december 1995, de laatste vlucht was op 1 juni. In april van dit jaar maakte de minister bekend dat het regeringsvliegtuig wordt in 2019 vervangen door een Boeing 737BBJ: de PH-GOV. In de tussenliggende periode zal de Nederlandse regering gebruik maken van andere (tijdelijke) toestellen van de luchtmacht.

Selfies

Mede door het zonnige weer kwamen er veel bezoekers naar Woensdrecht voor een allerlaatste blik op het vliegtuig. Wie op de bonnefooi naar de vliegbasis ging, kwam niet verder dan de poort: belangstellenden hadden zich wél vooraf via de website moeten aanmelden. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om een selfie te maken met de PH-KBX op de achtergrond. Er waren informatieborden over de geschiedenis van het vliegtuig en de voorgangers. Ook stond bij het terrein een informatiestand van de Brabantse Wal, om bezoekers van buitenaf te informeren over de toeristische activiteiten in de regio.