Veiligheidsregio waarschuwt voor rook uit Antwerps havengebied

(Tekst: Han Verbeem, illustratie: Stad_Antwerpen / Twitter)

UPDATE (20.00 uur, zondag 12 augustus): De waarschuwing voor stankoverlast is inmiddels ingetrokken. Wel kan het nablussen in Antwerpen nog dagen blijven duren maar dat zal niet leiden tot overlast voor Nederland, aldus de brandweerdiensten.

UPDATE (17.00 uur, zondag 12 augustus): Hoewel de brand onder controle is, blijft de kans op stankoverlast zondagavond en -nacht bestaan. Doordat de wind draait, moeten ook inwoners van buurgemeente Reimerswaal en het oosten van Zeeland rekening houden met een kans op stank. 

UPDATE (16.00 uur, zondag 12 augustus): De brand is inmiddels onder controle, zo heeft het Antwerps stadsbestuur gemeld via social media. De evacuatie in het rampgebied is opgeheven en de havenactiveiten zijn hervat.

UPDATE (13.00 uur, zondag 12 augustus): De brandweer meldt, dat de temperaturen dermate zijn gedaald dat het mogelijk is de brand onder controle te brengen. Vooralsnog lijkt de overlast in de gemeente Woensdrecht mee te vallen.

ANTWERPEN / HOOGERHEIDE – In het havengebied van Antwerpen is sinds zaterdag een moeilijk te bedwingen brand gaande: het gebied rondom de IFB Zomerweg Teriminal is daarbij geëvacactueerd vanwege het vrijkomen van giftige stoffen. Ook is een rampenplan van kracht geworden. De brand gaat gepaard met forse rookontwikkeling, die mogelijk ook in Nederland te merken is. Zowel de Antwerpse brandweer als de Veiligheidsregio MWB in Nederland waarschuwen het grensgebied voor overlast. Bewoners worden dringend geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden, als men last krijgt van de rook. Vooralsnog lijkt de overlast aan Nederlandse zijde van de grens echter mee te vallen, aldus de Veiligheidsregio.

Het gaat om een brand in een loods in het Leopoldsblok, waar zo'n 5.000 ton van het giftige nikkelsulfide is opgeslagen. Deze zwavelverbinding wordt onder meer gebruikt bij de mijnbouw. Het gemeentebestuur van Woensdrecht wordt doorlopend op de hoogte gehouden door de brandweer en Veiligheidsregio. "Indien nodig ondernemen we actie. Daar is op dit moment geen aanleiding voor", zo heeft burgemeester Adriaansen vandaag laten weten.

Verbeterd

Halverwege de zondagmiddag lijken de omstandigheden enigzins verbeterd, zo meldt de Veiligheidsregio: "Ondanks mogelijke geurhinder, geen gezondheidsrisico buiten geëvacueerde zone." De temperaturen van de smeulbrand zijn inmiddels gedaald waardoor het beter mogelijk wordt de brand onder controle te brengen, zo meldt de Veiligheidsregio.

VOLG DE UPDATES