"Juist wanneer er geen gevaar is voor de volksgezondheid, is dit een belangrijke boodschap richting de inwoners van de gemeente Woensdrecht", zo stelt het college. (Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay)
HOOGERHEIDE / ANTWERPEN – De gemeente Woensdrecht gaat bij de Vlamingen aandringen op een snellere communicatie bij calamiteiten. Dat laat het college van B&W vandaag weten in antwoord op vragen van KijkopWoensdrecht. Oók wanneer er geen direct gevaar voor de volksgezondheid is, is het belangrijk dit snel naar buiten te brengen. De Woensdrechtse bevolking is overigens nooit in gevaar geweest, zo benadrukt de gemeentewoordvoerder.
Kan het college zich voorstellen, dat inwoners van Woensdrecht zich tijdens de brand ongerust en onveilig hebben gevoeld, zo vroegen wij het gemeentebestuur. En: is dit voorval een aanleiding om het communicatieprotocol onder de loep te nemen? "Het communicatieprotocol is opgevolgd, dus dit wordt niet herzien", zo laat het college weten. "We gaan er als gemeente wel bij onze Belgische collega’s op aandringen om ons eerder te informeren. Juist wanneer er geen gevaar is voor de volksgezondheid, is dit een belangrijke boodschap richting de inwoners van de gemeente Woensdrecht. Wanneer inwoners van Putte-Stabroek een dergelijke melding ontvangen, moeten onze inwoners deze ook krijgen."
SIgnalen
Maar waarom is er pas zondag gecommuniceerd door de gemeente en Veiligheidsregio MWB over de brand in het Antwerpse Leopoldsdok, terwijl deze al sinds zaterdag gaande was? "De gemeente Woensdrecht heeft zondagmorgen rond 9.15 uur contact gezocht met de Veiligheidsregio, naar aanleiding van signalen die de gemeente ontvangen had. De meldkamer in Tilburg was op nagenoeg hetzelfde moment ook op de hoogte gesteld en naar aanleiding daarvan is het eerste Twitter bericht opgesteld. Om 9.54 uur heeft de Veiligheidsregio MWB dit getweet. Om 10.00 uur heeft de gemeente Woensdrecht deze tweet gedeeld en een bericht op Facebook geplaatst."
Nikkelsulfide
Naar in de loop van de zondag bleek, vond de brand plaats in een opslag met vijfduizend ton nikkelsuldife, een chemische stof die vooral in de mijnbouw wordt toegepast. Was bij de gemeente bekend, dat nikkelsulfide in contact met zuurstof toxisch wordt, waarbij het kankerverwekende gas nikkeltetracarbonyl vrijkomt? "Toen wij geïnformeerd werden, was meteen duidelijk dat de overlast voor de gemeente Woensdrecht zich beperkte tot geurhinder en dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was. Er was een evacuatiezone ingesteld van 1,8 km rondom het incident en daarbuiten was er geen gezondheidsrisico. Er kon wel geurhinder zijn en dat was dan ook de boodschap die gecommuniceerd is."
Metingen
Tenslotte de vraag, of in Woensdrecht gedurende de brand luchtmetingen zijn uitgevoerd. "Gedurende het incident zijn uiteraard luchtmetingen uitgevoerd en er is rondom de brandhaard een evacuatiegebied van 1,8 km ingesteld. Buiten de geëvacueerde zone zijn geen schadelijke waarden vastgesteld", zo benadrukt de gemeente.