Commissaris van de Koning Wim van de Donk doorbreekt het driekleurige lint met oranje strik, dat de toegangsdeuren van het luchtvaartmuseum verbindt. Binnen volgt een feestelijk moment waarbij de genodigden proosten op het nieuwe museum! (Foto's: gemeente Woensdrecht)
OSSENDRECHT – De Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, heeft woensdagmiddag de officiële opening verrichten van het museum ‘Wings over Woensdrecht’. Het initiatief voor het museum is genomen door voormalige medewerkers van Fokker en van vrijwilligers op de vliegbasis. De collectie omvat het erfgoed van de gezamenlijke luchtvaartactiviteiten van de bedrijven die op ‘Aviolanda’ gevestigd zijn en waren, en van de vliegbasis Woensdrecht. Het museum is gesitueerd binnen de Natuurpoort Volksabdij Ossendrecht.
Begonnen als civiel vliegveld voor KLM-vluchten, kreeg het vliegveld in de Tweede Wereldoorlog na bezetting door de Duitsers een militaire rol die later door de geallieerden werd voortgezet. Na de oorlog nam de Koninklijke Luchtmacht het vliegveld over. Vanaf 1953 kwam de luchtvaartindustriële ontwikkeling op gang toen Aviolanda zich in Woensdrecht vestigde, naderhand gevolgd door onder andere Fokker. Op het bedrijventerrein Aviolanda zijn nu luchtvaart technische bedrijven van naam en faam gevestigd, zoals Elmo, Fokker en het huidige GKN met internationale vestigingen. Maar ook vind je daar de AM&TS waar jonge mensen worden opgeleid tot vliegtuigonderhoudsspecialist.
Erfgoed
Het nieuwe museum maakt de historie van dit luchtvaarterfgoed zichtbaar dat zo medebepalend is geweest voor de ontwikkeling van Woensdrecht. Kolonel Kamstra van vliegbasis Woensdrecht: ‘’Als vliegbasis zijn we natuurlijk ontzettend blij met de oprichting van dit unieke museum. Niet alleen om zo de rijke geschiedenis van de vliegbasis en Aviolanda aan het publiek tentoon te stellen, maar vooral om de jeugd blijvend te laten ervaren hoe de wereld van de luchtvaarttechniek er uit ziet. Dit belevingscentrum is in deze prachtige gemeente meer dan op zijn plaats. Ik dank daarom alle vrijwilligers die van deze locatie een prachtig museum hebben gemaakt voor hun inzet en we zijn allen trots op het resultaat.’’
Eerbetoon
De komst van Aviolanda in de jaren '50 betekende voor velen een unieke kans zich op een nieuwe toekomst te richten. De vliegtuigindustrie was immers de ‘high tech’ van die tijd; heel anders dan de traditionele werkgelegenheid van die tijd. Hiervoor was durf nodig. Het museum is daarom ook een eerbetoon aan de inzet van de pioniers van toen.
De jeugd betrekken
Wij willen uitgroeien naar een museum dat het verleden koppelt aan de toekomst. Als volgende stap staat een educatief centrum gepland, waarvoor we nu de plannen ontwikkelen. Met gerichte activiteiten willen wij de jeugd kennis laten maken – en enthousiast maken – met techniek en in het bijzonder natuurlijk, vliegtuig-techniek! Burgemeester Steven Adriaansen: “De gemeente is bijzonder verheugd met dit initiatief. Al meer dan 70 jaar is de vliegtuigindustrie de belangrijkste werkgever in onze gemeente en is er door Fokker en de vliegbasis geschiedenis opgebouwd. Dat we deze geschiedenis in combinatie met het heden nu kunnen laten zien is erg belangrijk om jongeren te winnen voor de vliegtuigindustrie.”