Tóch nog gerechtigheid voor Van Leer: na 35 jaar is ‘zijn’ beeld er!

Een historische foto van Prinses Paulina, de kleinste vrouw die ooit geleefd zou hebben (61 cm). Ze werd slechts 17 jaar oud en overleed in 1895 in New York. (Tekst: Han Verbeem, archieffoto: gemeente Woensdrecht)

OSSENDRECHT / SANTA MONICA (USA) – Voor de nu 91-jarige Johan van Leer, een Amerikaan van Nederlandse afkomst, is er tóch nog gerechtigheid. Vijfendertig jaar geleden nam hij het initiatief voor een standbeeld van Prinses Paulintje. De in Santa Monica (USA) wonende Van Leer bezocht vrienden overzee, in Ossendrecht, en raakte geïnteresseerd in de het verhaal van de 'kleinste vrouw die ooit geleefd heeft'. Hij schreef bij thuiskomst een brief aan toenmalig burgemeester André van Gils van de (toen nog zelfstandige) gemeente Ossendrecht, met daarin 10 dollar als eerste aanzet voor een monument voor Paulina. Van Leer kreeg het biljet echter retour, met een vriendelijk briefje: aan een monument was toen géén behoefte.

Het nieuwsbericht dat er inmiddels alsnóg een beeld is gekomen, heeft inmiddels ook Van Leer bereikt. Hij schrijft per e-mail aan de redactie van KijkopWoensdrecht: "Wellicht is het van belang dat ik mij daar nu  35 jaar geleden al voor inzette en hiervoor het initiatief nam, hetgeen door de toenmalig Ossendrechtse burgervader botweg werd geweigerd", aldus de hoogbejaarde inwoner van Santa Monica. "Ondanks dat ik terloops vermelde dat, gezien haar gestalte, een 'levensgroot' beeld niet duur zou zijn." 

Ongelukkig kind

De Amerikaan stuurt daarbij een krantenknipsel, van donderdag 7 april 1983. Daarin staat te lezen dat Van Gils het initiatief van Johan van Leer had afgewezen, omdat de Ossendrechtse bevolking geen behoefte zou hebben aan een standbeeld van Prinses Paulina. "Paulientje was een ongelukkig kind, dat geëxploiteerd werd. Ik denk niet dat het de bedoeling kan zijn voor een dergelijk persoon een standbeeld op te richten – als is ze nog zo bijzonder", zo zou burgemeester Van Gils destijds hebben gereageerd op het voorstel van de initiatiefnemer. Wel zou de burgervader het "leuk gevonden" hebben "dat iemand in Amerika zo meeleeft met Ossendrecht."

Silhouet

Inmiddels is het monument voor Prinses Paulina er alsnog gekomen. Vorige week onthulden wethouder Jeffrey van Agtmaal en oud-wethouder Martin Groffen het beeld in Ossendrecht, op het veld naast woonzorgcentrum Mariahove. Het kunstwerk van roestvrijstaal is uitgevoerd door Hans Hermes en stelt het silhouet voor van Paulina, staand op de hand van haar zwager Sjef Verschuren.