Straten sneller én beter schoon dankzij de bladzuiger

De gemeentelijke buitendienst werkt sinds deze week met het nieuwe reinigingsvoertuig om het bladafval op te ruimen. (Beeldmateriaal: gemeente Woensdrecht)

OSSENDRECHT – Het is weer volop herfst en de bladeren vallen van de bomen. Vanwege de extreem droge zomer valt het blad dit jaar eerder dan gebruikelijk. De medewerkers van de gemeentelijke buitendienst hebben hun handen vol aan het verwijderen van het bladafval op straat. Sinds kort hebben ze daarvoor een extra hulpmiddel: de bladzuigwagen. Het nieuwe reiniginsvoertuig is al ingezet in Ossendrecht en zal binnenkort ook in de overige kernen van de gemeente Woensdrecht aan het werk te zien zijn.

Tot voor kort waren buitendienstmedewerkers bij het opruimen van bladeren aangewezen op hark, vegers en een blaasmachine. Met de nieuwe aanschaf gaat het schoonmaken van de straten een stuk sneller en efficiënter. Deze wagen kan zowel op verharding, als op gazons blad opzuigen en zal ondersteund worden door mensen met bladblazers. "De bladzuiger is deze week geleverd en werd meteen in het Eikelhof ingezet", zo laat de gemeente weten. De bladzuigmachine kan zowel op verharding als op het gazon blad opzuigen. Frans Linders, teammanager wijk- en dorpsbeheer, is enthousiast over de nieuwe aanschaf: "Een schone en veilige leefomgeving is belangrijk. Met de nieuwe bladzuiger kunnen we sneller en beter bladafval opruimen".

Samen aan de bak

Wethouder Jeffrey van Agtmaal benadrukt dat de inwoners ook zélf hun steentje kunnen bijdragen aan bijdragen aan het opruimen van bladafval. “Omdat de bladeren vaak in korte tijd vallen, lukt het onze buitendienstmedewerkers niet om overal tegelijkertijd het blad op te ruimen. Uw hulp is dan ook altijd zeer welkom”.

Bladkorven

Om de inwoners hierbij te ondersteunen, heeft de gemeente onlangs op diverse locaties bladkorven geplaast. Dat is gebruikelijk in de herfstperiode. "In deze bladkorven kunt u het blad doen dat van de bomen in de openbare ruimte valt. Ook eikels of kastanjes die uit de bomen vallen mogen erin", aldus wethouder Van Agtmaal. Takken en ander tuinafval horen hier overigens niet in thuis. "Wanneer er geen bladkorf bij u in de buurt staat, dan kan het afval in de groene container. Ook is het mogelijk om zelf een verzamelpunt van bladafval te maken."

Groene container

"Voor bladafval uit uw eigen tuin, of uit de openbare ruimte, kunt u gebruik maken van uw groene container, die u eens in de twee weken zonder kosten kunt laten legen", zo laat de gemeente weten. "Grote hoeveelheden bladeren kunt u op vertoon van uw Saver-pas ook gratis bij de milieustraat brengen."

Zelf een verzamelpunt maken

Een andere mogelijkheid is om openbaar bladafval op een hoop te verzamelen en dit bij de servicelijn telefonisch aan te melden via telefoon 140164. "U kunt dit uiterlijk vóór vrijdag 12.00 uur doorgeven via de servicelijn en dan zal het maandag (of bij grote drukte dinsdag), opgehaald worden." Het dient hier wel over een flinke hoeveelheid blad te gaan. "U kunt het blad tijdelijk met gaas bij elkaar houden, maar dit dient wel verwijderd te worden voordat de vrachtwagen het op komt halen. Let u er bij het verzamelen van het blad wel op dat het vrij ligt, en bijvoorbeeld niet rondom een boom of lantaarnpaal, de vrachtwagen moet er goed bij kunnen met de grijper."

Bladafval composteren

Bladafval uit de eigen tuin kan in de groencontainer maar het is ook mogelijk dit zelf te composteren. "De meeste bladeren zijn na enkele maanden verteerd en vormen een goede voedingsbodem. Tevens zullen insecten, egels en vogels u dankbaar zijn als u het blad in uw tuin laat liggen. Bovendien gaat een laagje bladeren de onkruidgroei in het voorjaar tegen."