Stoomincident Doel: werknemer zwaargewond, reactor langer dicht

WOENSDRECHT / DOEL – Bij het incident in de reactor Doel 4 is gisterenmiddag een medewerker van de kerncentrale ernstig gewond geraakt. Dat heeft de Belgische beheerder Electrabel laten weten. De man zou daarbij eerste- en tweedegraads verbrandingen hebben opgelopen. Daarbij zou echter geen radioactiviteit zijn vrijgekomen. Electrabel meldt verder dat het herstarten van de reactor langer zal duren. Aanvankelijk was de verwachting dat Doel 4 vanmiddag alweer kon worden opgestart; dat zal op z'n vroegst donderdagnacht het geval zijn.

Op dit moment wordt nog onderzocht wat de exacte oorzaak van de plotselinge uitval is, maar zeker is dat er een storing heeft plaatsgevonden bij de aansluiting op het hoogspanningsnet. De medewerker is daarbij ernstig gewond geraakt maar zijn situatie zou stabiel zijn. Het voorval vond dinsdagmiddag rond half twee plaats; kort daarop zijn de Woensdrechtse raadsleden geïnformeerd door de burgemeester.

Incident 2014

Het is niet de eerste keer dat Doel 4 getroffen wordt door een incident; in september 2014 raakte een turbine oververhit door een niet-functionerende olieafsluiter. Daarbij werd sabotage vermoed, maar een dader is nooit gevonden.