De reactor Doel 4 ligt sinds vanmiddag stil, nadat stoom is vrijgekomen in de machinekamer. (Archieffoto: Chris van Klinken)
WOENSDRECHT / DOEL – De reactor Doel 4 is vandaag onverwacht stil komen te liggen, nadat er stoom is vrijgekomen in de machinekamer. Daardoor is een noodstop in werking getreden. Dat heeft het Belgische energiebedrijf Electrabel bekendgemaakt. Het incident op de omstreden kerncentrale zou rond half twee vanmiddag hebben plaatsgevonden. De oorzaak is niet bekend maar Electrabel verwacht mogelijk morgen de centrale alweer op te kunnen starten. Het bedrijf benadrukt dat het voorval heeft plaatsgevonden in het niet-nucleaire deel.
De reactoren van de kerncentrale in Doel worden de laatste jaren geteisterd door een reeks van storingen en incidenten. Zo kwam Doel 4 in sptember 2014 stil te liggen nadat een olieafsluiter niet werkte en de turbine oververhit raakte. Daarbij werd sabotage vermoed maar de Belgische justitie heeft na meer dan twee jaar nog steeds geen verdachte kunnen aanwijzen. Het herstel duurde twee maanden en heeft ruim 100 miljoen euro gekost. Ook de zwaar verouderde centrales Doel 1 en 2 (uit 1975) zijn regelmatig stilgelegd, onder meer in het najaar van 2015 en het voorjaar van 2016. Desalniettemin worden de vier reactoren van Doel door de Belgische toezichtorganisatie FANC als veilig beschouwd; alle storingen en incidenten vonden plaats in de niet-nucleaire gedeelten.
Bezorgdheid in West-Brabant
In de Nederlandse grensgemeenten wordt met grote zorg gekeken naar de kerncentrale in Doel en veel organisaties (zoals Benegora) en politieke partijen dringen aan op sluiting. Imiddels is al duidelijk dat bij een eventuele ramp het vrijwel onmogelijk is de grensregio snel te kunnen evacueren. De Bergse loco-burgemeester Arjan van der Weegen deed deze week nog per brief een oproep aan zijn collega-bestuurders van Woensdrecht en andere buurgemeenten om gezamenlijk in actie te komen. Ook dienden Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen vorig jaar zomer een klacht in tegen België bij de Europese Commissie. Deze regionale actie is echter door het Woensdrechtse gemeentebestuur niet ondersteund; formeel omdat men eerst verder technisch onderzoek wil afwachten. Maar volgens ingewijden zou Woensdrecht vooral bevreesd zijn voor negatieve gevolgen voor de grenssamenwerking met de Zuiderburen. Ook minister Schultz ziet geen aanleiding bij haar Belgische ambtsgenoot aan te dringen op een sluiting van Doel; de bewindsvrouwe is na een werkbezoek aan de centrale, nu een jaar geleden, overtuigd van de veiligheid van het nucleaire complex.