‘Niet de kwaaie Nederlander uithangen’

Raadsleden Rainier Schuurbiers (portretfoto boven) en Cees Jaspers (foto onder) zijn zeer bezorgd over Doel, maar voelen er weinig voor om als grensgemeenten in actie te komen. (Foto's: Chris van Klinken / gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE / OSSENDRECHT – Het recente incident met de kerncentrale in Doel is voor raadslid Cees Jaspers (PvdA) geen aanleiding om in de paniekmodus te schieten. "We hebben direct een mail gehad van de burgemeester, waarbij ook een uitleg zat van Electrabel wat er aan de hand was." Van een acuut gevaar is geen sprake en het is zaak om het hoofd koel te houden. Jaspers voelt weinig voor de oproep van de buurgemeenten om gezamenlijk op te treden tegen Doel. "Als je de kwaaie Nederlander gaat uithangen, bereik je alleen maar het tegendeel."

Jaspers, één van de seniore persoonlijkheden in de Woensdrechtse raadspolitiek, is verbaasd over de commotie in de buurgemeenten. "In Bergen op Zoom en Steenbergen weten ze blijbaar niet hoe je met de Belgen moet omgaan", zegt Jaspers. Hij ziet meer in de diplomatie en pleit voor een aanpak vanuit Den Haag, de provincie en de Veiligheidsregio. Jaspers pleit bovendien voor realisme. Natuurlijk is ook hij bezorgd over de veiligheid, maar -zo benadrukt hij: "Als gemeenten kunnen we weinig beginnen tegen Doel."

ABZ: geen steun voor Bergs initiatief

Ook Rainier Schuurbiers, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij ABZ, is bezorgd over Doel maar voelt er eveneens weinig voor om het nieuwste initiatief van buurgemeente Bergen op Zoom te steunen. Daar wil loco-burgemeester Van der Weegen de regionale krachten binnen de grensgemeenten bundelen om in actie te komen tegen Doel. "Wat je daar (in Bergen op Zoom, red.) ziet, is dat de loco-burgemeester bij de afgewezigheid van door ziekte gevelde burgemeester Petter alles naar zich toetrekt en we voelen er vooralsnog weinig voor om daarin mee te gaan", aldus Schuurbiers. De ABZ-voorman ziet evenals Jaspers op de eerste plaats een rol weggelegd voor de Veiligheidsregio die daarvoor de geëigende instantie is.