Sporthelden Wouter Poleij en Nienke Jonk in zonnetje gezet

Sporthelden Wouter Poleij en Nienke Jonk kregen elk een fraai shirt van wethouder De Waal. Bovenden krijgen de jonge sportkampioenen een plaatsje in de eregalerij, die binnenkort in de vernieuwde ontvangsthal van het gemeentehuis te zien zal zijn. "Een kunstenaar gaat daarmee aan de slag", aldus De Waal. (Foto's: Han Verbeem)

HOOGERHEIDE – Woensdrecht blijkt goede grond voor jeugdigde topsporters. Dat blijkt wel met de prestaties van indoorkarter Wouter Poleij (11) en zwemster Nienke Jonk (15). Wouter won vorige maand het 'Dutch Open Kartchallenge' in Roosendaal en zette het NK indoor karten op zijn naam. Nienke mocht zelfs een complete medailleregen in ontvangst nemen. De viervoudig Nederlands jeugdkampioene prolongeert de titel op de 50 meter vlinderslag; daarnaast is ze kampioen op de 100 meter vlinderslag, 100 meter vrijeslag en de 200 meter vrijeslag. De helden werden deze week door burgemeester Adriaansen en wethouder De Waal feestelijk ontvangen.

Veelbelovend mogen de twee tieners zeker genoemd worden. Wouter wordt al de aankomende 'Woensdrechtse Max Verstappen' genoemd en Nienke lijkt niets in de weg te staan naar de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. De komende Jeugdspelen in Hongarije, op 23 en 24 juli, zijn voor haar een mooie aanzet daartoe. Voor de twee helden was er een bos bloemen en een mooi sportshirt. Bovendien krijgen ze een fraaie vermelding in de ere-galerij, aan de muur in de ontvangsthal van het gemeentehuis.

Waterratje

Nienke Jonk is bescheiden onder haar topprestaties. Al vanaf haar jongste jeugd is ze een echt 'waterratje', zegt ze lachtend. In 2013 begon ze met trainen en kwam ze al vrij snel in de topsport. Ze besteedt vele uren per week aan traininen, zowel in het water als op het droge. En tussentijds is er ook nog school, in Ossendrecht. "Gelukkig houden ze rekening met mijn wedstrijden", zegt Nienke. Toetsen mag ze op een ander moment doen en ook word ze door achteraf door leraren bijgepraat als lessen heeft moeten missen. Inmiddels heeft ze al behoorlijk wat prijzen in de wacht weten te slepen. En bij de het aantal medailles is ze de tel zelfs kwijtgeraakt. "Ongeveer 150 stuks", gokt ze. "Ze hangen naast elkaar aan een stang boven mijn bed." En als de rij vol is dan komt er gewoon weer een nieuwe stang bij. Want weggooien, dáár denkt ze niet aan. "Ik bewaar echt álles!"