PvdA komt met pepermuntjes in actie tegen Doel

De anti-Doel groep van de PvdA en Sp.a kwam zondagmiddag in actie bij de Albert Heijn in Putte. Later ging de groep naar in Bergen op Zoom en Roosendaal. 

PUTTE – Met verbaasde blikken nemen de bezoekers van de Albert Heijn in Putte het doosje in ontvangst. "Jodiumtabletten? Allez, maar da's toch nie echt?", zegt een dame met een Vlaamse tongval. Nee, dat klopt, zegt PvdA-man Peter van Heijst. Dit zijn pepermuntjes, het gaat om een ludieke actie. De Woensdrechtse politicus was zondagmiddag samen met lijsttrekker Wendy de Koning op stap in de winkelstraten van Putte. Een compleet actieteam had zich rond twee uur verzameld bij de grenspaal aan de Antwerpsestraat en ging van daaruit op pad, de voorbijgangers aansprekend. Ook leden van PvdA-afdelingen Bergen op Zoom en Roosendaal waren erbij, evenals een Vlaamse vertegenwoordiger van Sp.a De Kempen.

De groep deelde zogenaamde 'anti-jodiumtabletten' in pepermuntvorm uit aan het winkelend publiek. Met het statement wilden de sociaaldemocraten de omstanders bewust maken van het gevaar van de kerncentrale, die op enkele kilometers van de grens staat. De verouderde centrale geeft al geruime tijd last van storingen. "Doel is een tikkende tijdbom. De Vlaamse federale overheid had beloofd om de centrales 1 en 2 al in 2015 te sluiten maar is daarop teruggekomen, zogezegd om de landelijke stroomvoorziening niet in gevaar te brengen. Wij willen dat België kiest voor veiligheid en niet voor opportunisme", zo verwoorden de activisten. Volgens hen is het de hoogste  tijd om de krachten te bundelen en de Belgische overheid te houden aan de eerdere toezeggingen van de 'kernuitstap'. Daarom voerden de sociaaldemocraten zondagmiddag aan weerszijden van de grens gezamenlijk actie. De pepermuntjes zijn een idee van de Sp.a. als verwijzing naar de jodiumpillen die door de gezondheidsdiensten in de regio zijn verspreid. 

Politiek verdeeld

In tegenstelling tot omliggende gemeenten, is een meerderheid van de Woensdrechtse politiek géén voorstander van een intensieve actie naar de Zuiderburen om aan te dringen op sluiting. Burgemeester Adriaansen heeft zich dan ook niet aangesloten bij de anti-Doel lobby van zijn Bergse en Steenbersge collega's richting Brussel en Den Haag. In de Woensdrechtse gemeenteraad heeft PvdA-raadslid Cees Jaspers zich eerder eveneens uitgesproken tégen het opvoeren van de druk bij de Belgische overheid. Jaspers was dan ook niet aanwezig bij de actie van zijn sociaaldemocratische collega's.

Bergen op Zoom en Roosendaal

Tegen drie uur vertrok de groep uit Putte en zette de tocht voort naar het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom. Aan het eind van de middag is de publieksactie afgesloten op de Nieuwe Markt in Roosendaal. Ook de PvdA-leider in de Brabantse statenfractie, Stijn Smeulders, was aanwezig om de actie kracht bij te zetten. Ook activisten uit buurgemeenten zoals Kees Jongmans (Roosendaal) en Joey van Aken (Bergen op Zoom) waren van de partij.