‘Problemen met schietbaan al jarenlang bekend’

Foto: Pixabay

OSSENDRECHT – De schietbaan in Ossendrecht, waar vorig jaar een 35-jarige sergeant  is omgekomen, zou al jarenlang onveilig zijn geweest. Het ministerie van Defensie zou daar al jaren van op de hoogte zijn geweest, zo meldt RTL Nieuws. RTL baseert zich op een vertrouwelijk concept-rapport van de Onderzoekraad voor de Veiligheid, waarover de omroep zou beschikken. Het ministerie laat in een reactie weten éérst het uiteindelijke rapport af te willen wachten.

Vorig jaar maart kwam het slachtoffer, een instructeur in opleiding, om het leven nadat hij door meerdere kogels getroffen was in het zogeheten 'shootinghouse' van de politieopleiding. Aanvankelijk werden de schutter, de toezichthouder en de hoofdinstructeur aangehouden op vermoeden van dood door schuld. Later kwam de verdenking te vervallen; het openbaar ministerie stelde dat  de verdachten redelijkerwijs hadden mogen vertrouwen op de veiligheid van de baan. Volgens het OM zou namelijk "op geen enkele manier sprake zijn geweest van opzet of enige verwijtbare schuld" en werd de aanklacht tegen de drie militairen vorige maand geseponeerd. Naar nu blijkt zou er wel degelijk vanalles zijn misgeweest aan de veiligheid van de schietbaan: er is onduidelijkheid over de interne regels, de wanden van het shootinghouse waren op het moment van het ongeval onvoldoende kogelwerend en ook zou het schorten aan goed lesmateriaal. Defensie zou hiervan op de hoogte zijn geweest zonder echter in te grijpen; de baan wordt ingezet voor onder meer anti-terrorismetrainingen.

Niet zonder gevaar

Het ministerie van Defenie reageert terughoudend op de openbaaar gemaakte bevindingen uit het -zeer vertrouwelijke- rapport van de onderzoekscommissie. In een reactie op het RTL-programma stelt Defensie wel dat er direct na het incident maatregelen zijn genomen om herhaling van het incident te voorkomen. Verder wijst het ministerie op de beroepsrisico's: "Het werk van militairen is niet zonder gevaar. Realistisch trainen is een noodzaak."