‘Opruimen drugsafval Lange Steen kost gemeenschap tienduizenden euro’s’

Een gespecialiseerd bedrijf was donderdag de gehele dag bezig om de vervuilde bosgrond af te graven. Foto 2: zó trof boswachter De Jonge het lege vat donderdagochtend aan. Het giftige zuur was over het wegdek gestroomd van een doorgaande fietsroute. (Tekst: Han Verbeem, foto's: Erik de Jonge / Twitter)

HOOGERHEIDE – Boswachter Erik de Jonge werd donderdagochtend in alle vroegte opgeschrikt door de melding van een afvaldumping aan de Lange Steen, in de bossen buiten Hoogerheide. Het ging om een 750-litervat met chemicaliën die gebruikt zijn voor de productie van synthetische drugs. Een gespecialiseerd bedrijf was de gehele dag bezig om de vervuilde bodem af te graven en de giftige vloeistof op te ruimen. De kosten lopen vermoedelijk in de tienduizenden euro's, zo laat de boswachter weten.

Een voorbijganger ontdekte de dumping nadat hij een scherpe, chemische lucht had geroken. Tientallen liters drugsgif waren toen al uit het vat gelekt en de bodem ingestroomd. Het zuur lag midden op een pad waarover voornamelijk scholieren fietsen, aldus de boswachter. De omgeving van de vervuiling is donderdag afgezet, onder toezicht van politie en brandweer reden vrachtwagens af en aan om de vervuilde grond af te voeren."Na een lange dag van saneren is nog steeds niet alle troep opgeruimd", zo meldde De Jonge donderdagavond via social media. De daders zijn onbekend en de gemeente Woensdrecht draait als perceeleigenaar voor de kosten op.

Absoulute priroteit

Burgemeester Adriaansen heeft al laten weten dat het achterhalen van de schuldigen 'absolute prioriteit' heeft. De regio West-Brabant wordt al langer geteisterd door illegale drugsdumpingen, variërend van vaten met vloeistoffen tot complete hennepplantages. Bij recente bezoeken aan Woensdrecht en Bergen op Zoom heeft de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, aangegeven extra aandacht te besteden aan de georganiseerde zware criminaliteit in de grensregio.