Noodverordening: overtreding 100-personenverbod strafbaar

Overtreders van het verbod riskeren een celstraf van maximaal drie maanden dan wel een geldboete van 4.500 euro. (Redactie: Han Verbeem, foto: Pixabay / M. Gaida)

BRABANTSE WAL – Als aanvulling op de donderdag gestelde maatregelen tegen verdere verspreiding van het Corona virus hebben de drie voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s vrijdag 13 maart een noodverordening uitgeroepen. Activiteiten met meer 100 personen zijn tot en met 31 maart strafbaar gesteld. Overtreders riskeren een celstraf van maximaal drie maanden dan wel een geldboete van 4500 euro.

We gaan er vanuit dat iedereen zich hier aan houdt en zijn gezonde verstand gebruikt”, zo stellen de burgemeesters in de regio. Mocht het noodzakelijk zijn dan zal de gemeente handhaven op de noodverordening.

Volgens een woordvoerder betekent de noodverordening, dat het verboden is om samenkomsten te hebben of te organiseren waar meer dan 100 mensen gelijktijdig samenkomen. Bijvoorbeeld sportclubs, kerken, moskeeën, verenigingen, stichtingen enzovoort. Dit verbod geldt voor zowel bijeenkomsten binnen als buiten. En ook als het gedeeltelijk binnen en buiten plaatsvindt. Het maximum aantal in zijn totaliteit is 100, inclusief personeel.

En wat betekent dit voor de horeca?

Dit verbod geldt ook voor de horeca. “Voor de horeca ondernemer betekent dit dat hij/zij er op toe ziet dat er niet meer dan 100 mensen gelijktijdig in de horecagelegenheid verblijven. Daarbij gaat het om het totale aantal binnen én buiten, dus inclusief op het terras en buitenterrein. Dat totaal mag niet meer dan 100 personen zijn, inclusief personeel.”