Moordenaar van Jesse mogelijk deze zomer al weg uit tbs-kliniek

Het FPC (Forensisch Psychiatrisch Centrum) Dr. S. van Mesdag, waar Julien C momenteel verblijft.

HOOGERHEIDE / BREDA – Julien C, de moordenaar van de toen 8-jarige Jesse DIngemans in 2006, zou mogelijk deze zomer de Van Mesdag tbs-kliniek mogen verlaten met overplaatsing naar een minder zware instelling voor begeleid wonen. Dat werd donderdag duidelijk bij een zitting in de rechtbank van Breda. De moordenaar is veroordeel voor een gevangenisstraf van 11 jaar en zeven maanden, die hij inmiddels heeft uitgezeten. Aansluitend is hem tbs-dwangverpleging opgelegd.

Donderdag werd in de rechtbank de tbs (terbeschikkingstelling) geëvalueerd. De moordenaar, die momenteel in een zogeheten uitstroom-unit in de Van Mesdagkliniek verblijft, is al met verlof geweest; zowel begeleid als onbegeleid. Volgens de behandelend artsen heeft Julien C echter socialisatieproblemen: hij heeft agressieaanvallen en gebruikt canabis. Ook zou hij lijden aan het syndroom van Asperger (een autistische stoornis) en narcistische persoonlijkheidskenmerken vertonen. Over enkele weken beraadslaagt de rechbank opnieuw en neemt dan een besluit over een verlenging van de tbs-behandeling voor de periode van één danwel twee jaar. Gedurende deze periode krijgt Julien C het zogeheten 'transmuraal verlof' als voorstadium van een uiteindelijke terugkeer naar de samenleving. 

Verbijstering en afgrijzen

Op social media is inmiddels met ongeloof en verbijstering gereageerd op een verplaatsing uit de Van Mesdagkliniek. De gruwelijke moord op Jesse Dingemans heeft een grote maatschappelijke impact gehad. Op 1 december 2006 werd Jesse met ernstige halsverwondingen aangetroffen op basisschool De Klim-Op en de jongen overleed korte tijd later. De toen 22-jarige Hoogerheidenaar Julien C is later die dag aangehouden en uiteindelijk voor de moord verooordeeld.