Meulenrakkers en bieb werken samen met taal- en leesproject

In het bijzijn van wethouder Lars van der Beek ondertekenden vertegenwoordigers van de bieb en de school de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: gemeente Woensdrecht)

OSSENDRECHT – Woensdagmorgen ondertekenden vertegenwoordigers van basisschool De Meulenrakkers, de Lowys Porquinstichting, bibliotheek Het Markiezaat en de gemeente Woensdrecht een overeenkomst. De organisaties gaan samen aan de slag en komen in het nieuwe schooljaar met een geïntegreerd onderwijsprogramma – waarbij 'plezier hebben in het lezen' centraal staat. Ook is er aandacht voor mediawijsheid.

Het leerprogramma maakt deel uit van het landelijke concept 'Bibliotheek op School', zo laat een woordvoerster van bibliotheek Het Markiezaat weten. Inmiddels zijn er op de Brabantse Wal elf basisscholen die eraan meedoen: drie in Dinteloord en zeven in Bergen op Zoom. Het project is gericht op het voorkomen van taalachterstanden. Zo komt er éénmaal per week een taalconsulente langs op school en krijgt de Meulrakkers een eigen media-hoek met een boekenafdeling.

Aansluiting op overige projecten

Er zijn al meerdere initiatieven gericht op het tegengaan van taalachterstanden en de aanpak van laaggeletterdheid, zoals het ToTaal Huis in Hoogerheide dat gericht is op volwassenen. Volgens de bibliotkeekwoordvoerster sluiten deze projecten goed op elkaar aan: "Volwassenen spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van leesplezier bij kinderen", aldus de woordvoerster.