Kerstacties tegen armoede en eenzaamheid

Foto: Pixabay / Susanne Jutzeler

HOOGERHEIDE – De decembermaand staat voor velen in het teken van gezelligheid en samenzijn. Verschillende partijen willen dit gevoel ook meegeven aan mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is; zoals gezinnen in armoede of alleenstaanden die eenzaam zijn. Vanuit organisaties zoals Herwonnen Levenskracht, Zorgcoöperatie Putte en Caritas worden er deze maand daarom initiatieven opgezet voor deze groepen mensen die het niet makkelijk hebben. 

Wethouder Lars van der Beek zegt hierover namens het college: “Vaak bestaat bij mensen
het beeld dat vrijwel iedereen het goed heeft in Nederland. Toch zien we ook in de gemeente Woensdrecht dat er meer dan 1.000 huishoudens zijn die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is goed dat er partijen zijn die met hun acties het leven van deze mensen een beetje kunnen verlichten. Caritas en Herwonnen Levenskracht zetten zich hier veelvuldig voor in. Zij krijgen daarin medewerking van lokale partijen, supermarkten en andere (burger)initiatieven. Ook de gemeente faciliteert dit vanuit het armoedebeleid.”

Decemberacties

Eén van de initiatieven is een kerstdiner bij Restaurant De Blauwe Pauw. Caritas trakteert er zo’n 45 mensen op. Het gaat om mensen die normaal gezien alleen eten of moeten rondkomen van een minimum inkomen. Ook in Woensdrecht wordt er een kerstdiner gehouden voor zo’n 20 personen. En om thuis iets extra’s op tafel te kunnen zetten, deelt Woensdrecht Werkt in samenwerking met de Jumbo boodschappentassen voor de kerst uit aan mensen die daar behoefte aan hebben.

Ook aan kinderen van minima is gedacht. Zij hebben gratis ijsbaantickets (inclusief schaatshuur) gekregen voor de ijsbaan in Hoogerheide. Herwonnen Levenskracht heeft voor de winterperiode gezorgd voor 100 kledingvouchers van 75 euro, waarmee kleding en/of een winterjas aangeschaft kan worden bij Lots of Fashion.

Gedurende het jaar

Niet alleen in de decembermaand worden er activiteiten georganiseerd voor ‘de sociaal zwakkeren in onze samenleving’. Zo heeft Caritas in samenwerking met de Albert Heijn (locatie AH Huijbergseweg) en de cliëntondersteuners dit jaar al een paas- en najaarslunch voor ouderen verzorgd in de kantine van voetbalvereniging METO in Hoogerheide.

Putte

In Putte pakt de Zorgcoöperatie Putte veel initiatieven op. Zo is er gedacht aan de afleiding van ‘een avondje uit’: diverse mensen hebben de mogelijkheid gekregen om kosteloos het poppenspel ‘De Kliederende Kladder’ bij te wonen.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen die opgroeien in een gezin waar vakantie niet vanzelfsprekend is, hebben Caritas en Herwonnen Levenskracht vouchers beschikbaar gesteld voor de kindervakantie- week bij Jeugdland in Hoogerheide of het Kindervakantiespel Ossendrecht. Met slechts een minimale bijdrage van ouders ervaren ook deze kinderen het vakantiegevoel samen met hun leeftijdsgenootjes.

Kinderfietsenplan

Nieuw dit jaar is de samenwerking met het ANWB Kinderfietsenplan. Deze organisatie doneert gratis fietsen vanuit de gedachte dat elk kind tussen de 10 en 18 jaar het recht heeft om de wereld in vrijheid te ontdekken. De Brede Welzijnsinstelling (BWI) coördineert dit (ook voor jongere kinderen indien nodig).

In aanmerking komen

Er zijn verschillende partijen die gezinnen aandragen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bijvoorbeeld de hulpverleners van WijZijn, de jeugdprofessionals en de (vrijwillig) cliëntondersteuners. Zij ervaren veel dankbaarheid bij gezinnen en zien dat deze hulp ‘in natura’ op de goed plek terecht komt en besteed wordt zoals bedoeld.

Zelf bijdragen?

  • Veel initiatieven worden op poten gezet door Caritas en Herwonnen Levenskracht. Om geld in te zamelen, verkoopt Herwonnen Levenskracht tweedehands spullen. Elke zaterdagochtend is het verzamelpunt open. Heeft u nog goed bruikbare spullen, kijk dan op: www.herwonnenlevenskracht.nl. Ook Caritas is afhankelijk van giften en donaties. Meer informatie via www.samenkerk.nl/de-bron.