Kerncentrale Doel definitief dicht in 2025

De kerncentrale in Doel zal in 2025 sluiten, mits er voldoende alternatieve energiebronnen zijn. (Foto: Chris van Klinken)

DOEL / OSSENDRECHT – De kerncentrale van Doel gaat uiterlijk 2025 dicht. Dat heeft de federale regering van België vandaag besloten. In het coalitiebesluit is vastgelegd dat zowel Doel als Tihange over acht jaar definitief sluiten. De verouderde en storingsgevoelige centrales zijn omstreden en staan internationaal ter discussie.  Voor de Bergse GBWP-fractievoorzitter Evert Weys, die zich de afgelopen jaren in regionaal verband intensief heeft ingezet tégen Doel, komt het besluit als een aangename verrasing. "Dit is heel goed nieuws", zegt hij in een eerste reactie.

Tegelijk maakt Weys wel een kanttekening: het besluit van de Belgische regering kent wel de nodige 'mitsen' en 'maren'. Zo moet de energievoorziening goed geregeld blijven en als dat niet op tijd rondkomt, zou de sluiting ter discussie komen te staan. "Dat is in het verleden al vaker gebeurd", zo memoreert Weys. Wat hem betreft gaan de acties gewoon door. "We zijn blij met deze eerste stap, maar er is nog een lange weg te gaan."

Terughoudender

Aan Nederlandse zijde van de grens is vooral vanuit buurgemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen grote actiebereidheid tégen de Belgische regering. De Woensdrechtse raadspolitiek heeft zich altijd terughoudender opgesteld, omdat het een internationale kwestie betreft waar de gemeenten geen zeggenschap over hebben.

Alternatieven

De sluiting van Doel was al eerder overeengekomen binnen de Belgische federale coalitie; maar de grootste regeringspartij N-VA voorzag mogelijke problemen, zoals energieschaartes en stijgende prijzen. Binnen het akkoord is dat nu afgekaart. België zal de komende jaren extra investeren in alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie.