Joris Nieuwenhuis superieur onder de beloften

Joris Nieuwenhuis is de nummer één op het erepodium, met rechts naast hem Clement Tusso en aan zijn linkerzijde Thijs Aarts. (Foto: Han Verbeem)

HOOGERHEIDE – De jeugdige veldrijder Joris Nieuwenhuis toonde zich zondag superieur onder de 'beloften' bij de GP Adrie van der Poel. De 20-jarige kon dan ook als overwinnaar van de U23-ronde op het erepodium plaatsnemen, naast Clement Tusso (Frankrijk) en Thijs Aarts (België). De GP, die geldt als 'generale repetitie' voor het WK Veldrijden in Luxemburg, kan dit jaar wederom rekenen op vele honderen belangstellenden, ondersteunende professionals en fans. Hoogerheide is vandaag wederom hét middelpunt van de wielersport.

De GP is vanmorgen van start gegaan met de velrtit voor Junioren, waarbij de regerend Europees kampioen Thomas Piddock als eerste de finale haalde – gevolgd door Ben Turner en Timo Kielich. De Belg Toon Vandenbosch staat aan leiding in het eindklassement. 

Marianne Vos wint bij de dames

In de categorie vrouwen komt Mariane Vos als eerste over de streep, gevolgd door Lucinda Brand en Annemarie Worst. Klassementsleider is Sophie de Boer; zij mag vandaag de leiderstrui in ontvangst nemen. Uiteraard waren de ogen gericht op Thalita de Jong; ondanks de vele supporting door haar vele enthousiaste omstanders en uiteraard haar fanclub, is er in deze GP voor Thalita helaas geen plaats op het podium weggelegd; zij maakte een val in de eerste ronde en raakte geblesseerd aan haar knie.

Lintje

De historie van de GP gaat terug naar het jaar 2000, toen Adrie van der Poel afscheid nam van de professionele wielersport. Hoogerheide organiseerde dat jaar in februari een afscheidstijdrit voor Adrie, welke daarna elk jaar een vervolg kreeg en zich ontwikkelde tot één van de meest presigieuze events van het internationaal veldrijden. Eén van de organisatoren en mensen van het eerste uur is Jan Prop. Hij mocht dan ook als dank voor zijn inzet een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen; zaterdagavond is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In besloten gezelschap kreeg Prop het bijbehorende erekruis opgespeld door burgemeester Adriaansen.