Eerste drones-topmeeting op vliegbasis

De vertegenwoordigers van de deelnemende Europese ICARes-orgaties waren donderdag voor het eerst bijelkaar, sinds de toekenning van de EU-subsidie vorige maand. Namens de gemeente Woensdrecht was burgemeester Adriaansen (midden op de foto) als gastheer aanwezig. (Foto: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE – Donderdag was op de vliegbasis Woensdecht de eerste bijeenkomst van het Europese drones-ontwikkelprogramma van ICARes. Daarbij kwamen de deelnemende partners uit Nederland, Frankrijk, België en Engeland samen. Voor de ontwikkeling van onbemande 'drones', oftewel UVA's, is een miljoenenbedrag uitgetrokken. De Europese Unie heeft een subsidie van 1,9 mijoen ter beschikking gesteld; de deelnemers zelf leggen nog eens 1,3 miljoen zelf bij.

De ontwikkeling van drones bij de vliegbasis biedt kansen voor de economische versterking van de gemeente Woensdrecht én de omliggende regio. "Om de inzetmogelijkheden van onbemande vliegtuigen verder te versterken heeft de gemeente Woensdrecht samen met 10 Europese partners een project opgezet", laat de gemeente weten. "Het ICARes (Innovation Cluster Accelerating Remote Sensing)-project richt zich met name op drie sectoren: landbouw, water & infrastructuur en bos & natuurbeheer." Op deze drie punten zullen vanuit ICAReS de komende periode deelprojecten ontwikkeld worden, zo is de verwachting.