PvdA-raadslid De Lange met zetel aan de haal naar ABZ

HOOGERHEIDE – PvdA-raadslid Marieken de Lange heeft maandag haar partij verlaten en zich per direct aangesloten bij coalitiepartij ABZ. Dat is maandagavond door diverse bronnen bevestigd. De Lange zelf was niet voor commentaar bereikbaar. Met het vertrek van De Lange heeft de PvdA nog één zetel in de Woensdrechtse raad, die wordt ingenomen door Cees Jaspers.

De overstap van De Lange is opmerkelijk te noemen, aangezien zij amper drie maanden deel uitmaakt van de gemeenteraad. Zij volgde in oktober de 71-jarige Ellen van Oevelen op, die in juli dat jaar had aangekondigd te stoppen vanwege haar leeftijd. Van Oevelen was ruim 30 jaar als raadslid actief bij de sociaaldemocraten.

De 'opvolgingskwestie' van Van Oevelen zorgde vorige zomer voor commotie binnen de Woensdrechtse PvdA. Burgerlid Jeroen Beunk gold als de beoogd opvolger maar volgens de kieslijst had De Lange het eerste recht van opvolging, hoewel ze zich op dat moment niet meer met de actieve politiek bezig hield. Ze had als burgerlid een time-out genomen bij de PvdA. Marieken de Lange besloot uiteindelijk toch terug te keren in de politiek en de vrijkomende raadszetel van Van Oevelen in te nemen.

Met het toetreden van De Lange beschikt ABZ over 8 zetels en is daarmee verreweg de grootste fractie in de Woensdrechtse raad – die in totaal 19 zetels telt.