Informatiepaneel bij uitzichtpunt Woensdrecht geplaatst

HOOGERHEIDE – Donderdag 10 december 2020 werd bij het uitzichtpunt op de Rijzendeweg in Woensdrecht een informatiepaneel onthuld over Woensdrecht, de Brabantse Wal en de Schelde Delta. Voor deze gelegenheid was naast wethouder Van Agtmaal en Kees Gravemaker van het Dorpsplatform Woensdrecht ook Willem de Weert van Stichting De Brabantse Wal en gedeputeerde Peter Smit van de Provincie Noord-Brabant aanwezig.

Informatiepaneel

Het informatiepaneel is dubbelzijdig. Op de ene kant staat een panoramafoto van het uitzicht met enkele bezienswaardigheden aangeduid. Een wandelroute en een stukje geschiedenis van de locatie en omgeving (in tekst en beeld) staat ook op deze zijde. De andere kant van het bord wordt uitleg gegeven over (de ontstaansgeschiedenis van) de Brabantse Wal en de rol van de Schelde hierin. “Interessant voor de eigen inwoners en voor bezoekers”, zo noemt wethouder Jeffrey van Agtmaal het geplaatste informatiepaneel. “Een waardevolle aanvulling voor deze locatie en een mooie start van bekendheid geven aan Geopark Schelde Delta in onze gemeente”.

Locatie

Het uitzichtpunt op de Rijzendeweg in Woensdrecht ligt 19 meter boven NAP. Er is voor deze locatie gekozen, omdat het natuurlijke hoogteverschil van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen kleigronden hier duidelijk zichtbaar is. Tevens was het uitzichtpunt al ingericht op recreanten (met een picknickset, maquette, plaatsen om fietsen te stallen en een watertappunt). Kees Gravemaker: “Het dorpsplatform heeft het panoramabord op deze plek geplaatst, omdat hier veel wandelaars en fietsers langskomen die kunnen genieten van het mooie uitzicht. Het frame is vervaardigd door de firma Tummers en het bord is een ontwerp van Marly Mulders”.

Geopark Schelde Delta

Dit is het eerste informatiepaneel dat is opgemaakt in de stijl van het Geopark Schelde Delta. De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta is een uniek gebied met een sterke wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie. De provincies Zeeland, Noord-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen slaan daarom samen met EGTS Linieland van Waas en Hulst de handen ineen om van dit gebied een UNESCO Global Geopark te maken. Kijk voor meer informatie hierover op www.scheldedelta.eu.

Willem de Weert: “De Brabantse Wal krijgt door de ligging in het Geopark een internationale uitstraling. De tekst op het bord is daarom niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels.”