Hitterecords verbroken: 40,2 graden in Woensdrecht, risico op smog

De thermometer passeerde vanmiddag de 40 graden. (Bron: RIVM/ KNMI. Foto: Pixabay / Geralt)

HOOGERHEIDE / DE BILT – Na amper één dag zijn in heel Nederland opnieuw hittrecords verbroken. Ook bij het meetstation Woensdrecht is voor het eerst in de geschiedenis van de temperatuurmetingen van dit station de 40-gradengrens doorbroken: donderdagmiddag haalde de thermometer 40,2 graden. Inmiddels heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ook voor deze regio een smogalarm afgekondigd, vanwege de vorming van ozon in de lucht. De luchtkwaliteit wordt in grote delen van het land gekwalificeerd als zeer slecht, aldus het RIVM: "Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging, terwijl de gebruikelijke smogwaarschuwing alleen geldt voor gevoelige groepen."

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven – mits het daar koel genoeg is- en zware lichamelijke inspanning te beperken. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Klachten

"Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie", zo stelt het RIVM. "Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst."

Ozonverwachting voor vrijdag en zaterdag 

Op vrijdag is er volgens het Rijksinstituut opnieuw kans op smog maar concentraties zullen naar verwachting lager zijn. "Er geldt vrijdag een smogwaarschuwing voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van vrijdag neemt de kans op buien en onweer toe. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties op zaterdag omlaag zullen gaan en waarschijnlijk onder de waarschuwingsdrempel zakken."

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. "Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan."

Meer informatie 

  • Actuele en verwachte smogniveaus vindt u op luchtmeetnet.nl, NOS Nederlandse Omroep Stichting -Teletekst pagina 711 en 712 en de luchtkwaliteitsapp van het RIVM, GGD Amsterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond , provincie Limburg, OMWB Omgevingsdienst Midden en WestBrabant  en ODRA Omgevingsdienst regio Arnhem . 
  • Via deze link van de RIVM-site zijn de maximum uur- en 8-uursconcentraties te bekijken, die de meetstations van het Landelijk Meetneet Luchtkwaliteit de afgelopen dagen hebben gemeten. 
  • Meer informatie over smog staat in het dossier Smog op rivm.nl
  • Informatie over longziekten en luchtvervuiling is te vinden bij het Longfonds