Extreme hitte: code Oranje, hitteplan onverminderd van kracht

(Bron: RIVM / KNMI. Foto: PixabaySteve Buissinne )

HOOGERHEIDE / DE BILT – In ieder geval tot en met vrijdag heeft het hele land te maken met extreme hitte, zo meldt het KNMI: vandaag liggen de maximumtemperaturen rond de 38°C in het zuiden, donderdag kan het zelfs nog een graad warmer worden. Ook komende nacht blijft het warm en komt de temperatuur op de meeste plaatsen niet beneden de 20°C, vooral in de stedelijke gebieden. Vrijdag volgt nog een extreem warme dag met maxima rond 35°C. Daarom geldt vrijwel overal Code Oranje, zo ook in het zuidwesten van Nederland. Ook heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) deze week het nationaal Hitteplan afgekondigd.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. "Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen", zo wordt gewaarschuwd. Signalen zijn onder meer vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. "Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen."

Risico's voor kwetsbare groepen

"Het hitteplan is in feite een waarschuwing tegen hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen", aldus het RIVM. "En een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken."

Maatregelen tegen de zon en de hitte

•    Drink voldoende; 
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op; 
•    Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Hoge zonkracht 

Volgens het KNMI en de RIVM is de kracht van de ultraviolette zonnestraling waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. "Dit betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht." De actuele zonkracht wordt bijgehouden op de website van het Rijksinstituut.

Tips, advies of vragen

  • Voor tips en advies kunt u terecht bij de regionale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst , voor vragen over uw gezondheid kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.