Herinrichting Duinstraat Hoogerheide: 30 km-zone met één parkeerstrook

Foto: Pixabay/MabelAmber

HOOGERHEIDE – Nu plan De Hoef in Hoogerheide bijna gereed is, zal de Duinstraat opnieuw ingericht worden. Dat heeft wethouder Jeffrey van Agtmaal woensdag bekendgemaakt. Omdat al het bouwverkeer hier nog overheen moest is de afgelopen periode gewacht met het aanpakken van de Duinstraat, zo laat de gemeente weten. De straat zal nu echter als 30 km/uur gebied ingericht worden met aan één zijde van de straat een groen-parkeerstrook die halverwege de straat van kant wisselt. De werkzaamheden starten eind augustus en zullen vooraf gegaan worden door nutswerkzaamheden die op 1 mei beginnen.

Eind mei 2016 is er een inloopavond georganiseerd waarop twee varianten voor de herinrichting van de Duinstraat zijn gepresenteerd. De voorkeursvariant is in januari 2017 wederom besproken en hierop zijn 21 inspraakreacties gekomen. De grote lijn is dat met de wijze waarop het herinrichtingsplan is opgezet kan worden ingestemd. Waar mogelijk, is aan de wens van de bewoner tegemoet gekomen. Degenen die een inspraakformulier hebben ingevuld, krijgen reactie en indien van toepassing wordt omschreven hoe de opmerking verwerkt is in het nieuwe plan.

Verkeer en parkeren

In het eerste deel van de Duinstraat komt aan de zijde van de even nummering een parkeergroenstrook. In het tweede deel (vanaf zorgcentrum Duinenrij) komt deze strook aan de zijde met de oneven huisnummers. Wethouder Van Agtmaal: “In eerste instantie was de opzet om parkeren alleen toe te staan in de aan te brengen parkeervakken. Doordat er echter sommige bewoners pleitten voor minder parkeervakken en meer groen en anderen juist voor meer parkeervakken, is de oplossing voorgedragen om geen parkeerverbod in te stellen aan de wegzijde waar geen parkeer-groenstrook komt. Daardoor is het minder van belang dat in de parkeer-groenstrook voldoende parkeervakken gemaakt worden”. De woningen beschikken volgens Van Agtmaal in veel gevallen over voldoende eigen parkeergelegenheid, dus het gaat dan met name over het parkeren door bezoekers. Alleen wanneer er een evenement is nabij de Scheldeweg en de Duinstraat behoort tot de omleidingsroute, dan zal een tijdelijk parkeerverbod ingesteld worden.

Groen in de straat

Het type boom dat in groenvakken in de Duinstraat zal komen is aangepast op verzoek van de omwonenden: geen boom met bloemen (overlast bloesem na de bloei) en geen boom die te groot wordt. Gokozen is voor een ‘Ginkgo biloba Fastigiata’. Dit is een langzaam groeiende variant met een smalle zuilvorm.

Werkzaamheden combineren

Wethouder Van Agtmaal: “Wanneer een straat aangepakt wordt, combineren we dit indien mogelijk met werkzaamheden van de nutsbedrijven. Op deze manier voorkomen we dat de net aangelegde straat op relatief korte termijn weer open zou moeten. Ook voor de bewoners is het prettiger om maar één keer overlast te ondervinden”. In dit geval zal Enexis voor de start van de werkzaamheden een lagedruk gasleiding vernieuwen. Ook waterleverancier Delta zal het (water)leidingwerk vernieuwen.