Eerste asperges van de Brabantse Wal op weg naar de koning

Wethouder Martin Groffen (rechts in beeld) neemt het kistje met de asperges in ontvangst van de drie basisschoolkinderen. Links op de foto: ProefMei-voorzitter Dennis van Tiborg, met naast hem Cees van Tiggelen namens de Telersvereniging Brabantse Wal. De daarop volgende foto's: enkele sfeerimpressies van de feestavond van ProefMei. (Foto's: KijkopWoensdrecht.nl / Han Verbeem; foto's eerste steek: ProefMei / John de Jong)

OSSENDRECHT / BERGEN OP ZOOM – Donderdagmiddag was het zover: samen met drie basisscholieren zijn bij Aspergehoeve Koolen aan de Putseweg in Ossendrecht de 'eerste' asperges van de Brabantse Wal uit de grond gehaald. Deze worden traditiegetrouw aangeboden aan de koning. En ze zullen ongetwijdeld exra lekker smaken, want het is een feestjaar: de organiserende Stichting ProefMei bestaat namelijk tien jaar. Tijdens een besloten feestavond in het naburige Bergen op Zoom mocht de Woensdrechtse wethouder Martin Groffen later die dag het kistje met het 'witte goud' in ontvangst nemen.

De asperges zijn gelijk doorgestuurd naar koning Willem-Alexander. En, zo beloofde ProefMei-voorzitter Dennis van Tilborg: mocht de koning een bedankbriefje sturen -dat kan zomaar gebeuren- dan krijgen de kinderen dat natúúrlijk te lezen. Overigens zijn deze asperges niet de állereerste… er worden al enkele weken asperges uit de grond gehaald en verkocht. De Eerste Steek is daarom een symbolisch moment. 

ProefMei

In het Bergse stadspaleis het Markiezenhof werd donderdagavond uitgebreid stilgestaan bij het nieuwe aspergeseizoen, en de activiteiten van de culturele manifestatie ProefMei. Van 18 tot en met 21 mei zijn er namelijk volop activiteiten rondom de drie bekende A's: asperges, ansjovis en aarbeiden. Zo worden fietstochten over de Brabantse Wal georganiseerd langs restaurants en boerderijwinkels. Daarnaast zijn er in de Bergse binnenstad allerlei proeverijen. En natuurlijk kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de agrariërs die de asperges en aarbeiden telen. Namens de telersorganisatie was akkerbouwer Cees van Tiggelen ook aanwezig bij de overhandiging van het kistje nieuwe asperges.