Grootste dumping drugsafval die boswachter De Jonge ooit tegenkwam

Foto: Boswachter Erik de Jonge / Twitter

BRABANTSE WAL – Boswachter Erik de Jonge laat in een filmpje op Twitter de ‘vuilnisbelt’ aan drugsafval zien die hij maandag ontdekte in een natuurgebied op de Brabantse Wal. Gezien de hoeveelheid gedumpte resten moet er volgens hem sprake van een flinke wietplantage zijn geweest.

De locatie waar de rotzooi lag is een vaker gebruikte plaats voor dumpingen, alleen heeft de boswachter niet eerder zo veel ineens aangetroffen. Hij vertelde eerder vandaag aan Omroep Brabant dat het nog het meeste lijkt op een vuilnisbelt, met “vier gigantische bergen met zakken potgrond, plantenresten en kleine vaten met bemestingsmiddel."

Geen politie meer

Omdat de grond waarover de gedumpte restanten verspreid liggen meerdere eigenaren heeft, moet eerst duidelijk worden welke percelen exact van wie zijn. Slechts een deel van het natuurgebied is eigendom van Brabants Landschap; overige delen behoren aan de gemeente Bergen op Zoom en de provincie. Gedrieën kunnen zij opdraaien voor de kosten van het opruimen.

Flinke rekening

Volgens De Jonge wordt dat een flinke rekening. Hij vertelde Omroep Brabant ook dat hij zelf onderzoek moet doen naar de dumpingen. Blijkbaar komt de politie hier niet meer voor, omdat de daders zelden gevonden worden. Daarvoor is het afval te professioneel ingepakt en achtergelaten, tot grote frustratie van de boswachter. Hij zou de weg naar deze locatie het liefst afsluiten en is daarover al in gesprek met de mede-eigenaren van het gebied.