Gemeente kapt 25 eiken aan de Hollandseweg in Huijbergen

De eikenlaan aan de Hollandseweg is de afgelopen maanden onderzocht en het blijkt dat 25 eiken ernstig zijn aangetast door zwammen. Deze worden binnenkort gekapt en vervangen. (Bron: gemeente Woensdrecht)

HOOGERHEIDE – Woensdrecht heeft de afgelopen maanden een veiligheids- en gezondheidscontrole uitgevoerd op alle 165 bomen aan de Hollandseweg – zo heeft de gemeente dinsdag laten weten. "Uit deze controle blijkt dat de meerderheid van de bomen gezond is en een lange levensduur heeft." Maar: toch zal een aantal bomen tegen de vlakte gaan omdat ze zijn aangetast en een risico vormen.

Helaas zijn er ook een aantal bomen aangetast door zwammen, zo constateert de groenvoorziening van de gemeente. "Het gaat om 25 Amerikaanse eiken die er momenteel aan de buitenkant nog mooi uitzien, maar waarvan wij de veiligheid niet meer kunnen garanderen", zo meldt een woordvoerder. "Deze bomen zullen jammer genoeg geveld worden." Dit gebeurt in de eerste maanden van het nieuwe jaar.

Laanstructuur

"Om de beeldbepalende laanstructuur op de Hollandseweg te behouden, worden er eind februari nieuwe bomen voor terug geplant." Dat zullen dan inlandse eiksoorten zijn. "Aan de overige bomen worden deze winter snoeiwerkzaamheden uitgevoerd, zodat ze weer fris het voorjaar in gaan." Daarbij zou het gaan om onder meer het verwijderen van dode takken.